Amersfoort trekt €2 miljoen uit voor vergroening

  De gemeente Amersfoort gaat inzetten op een betere leefomgeving voor plant, dier en mens. Klimaatbestendigheid, recreatie en biodiversiteit gaan daarbij hand in hand. Dat staat in het programma Klimaatbestendige en Groene Stad dat onlangs door het college werd vastgesteld.

  „De uitdaging is om hier ruimte voor te blijven vinden in een groeiende stad als Amersfoort”, aldus wethouder Kraanen. „Het doel is in 2050 een klimaatbestendige stad met volop ruimte voor water en groen te zijn.”

  De komende jaren is zo’n €2 miljoen beschikbaar om, samen met inwoners, de stad verder te vergroenen. Daarnaast wordt in bestaande projecten meer rekening gehouden met groene en klimaatadaptieve maatregelen.

  Sponswerking

  Amersfoort zet in op groen dat bijdraagt aan de biodiversiteit, recreatie en dus ook de klimaatadaptie van de stad. „Dit doen we bijvoorbeeld door tegels en verharde oppervlakken in de openbare ruimte te vervangen voor groen. Dat levert veel op: betere ‘sponswerking’ voor het opvangen van hevige regenbuien, meer verkoeling tijdens hitte en een betere leefomgeving voor plant, dier en mens.”

  Zelf maatregelen nemen

  Daarnaast wil de gemeente actief inzetten op het inspireren en stimuleren van ontwikkelaars, bedrijven en bewoners om zelf ook maatregelen te nemen. Dit gebeurt onder andere via de Pilot Regenwatercoaches (regenwater in de tuin laten infiltreren), Operatie Steenbreek (onttegelen openbare ruimte en vergroenen van tuinen) en Meetjestad (bewoners doen zelf onderzoek naar klimaatverandering).

  Prioriteit heeft de uitbreiding van speelnatuur en eetbaar groen, en het vergroenen van een winkelcentrum en een woonwijk.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties