De Boomkwekerij Markt Chinezen vinden combinatie Plantarium-Groen-Direkt ’geweldig’

  Chinezen vinden combinatie Plantarium-Groen-Direkt ’geweldig’

  0

  Een groep Chinezen was eerst van plan om de Amerikaanse of Italiaanse boomkwekerij te bezoeken, maar uiteindelijk toerden ze twee weken door Nederland en bezochten onder andere Plantarium en Groen-Direkt.

  „De combinatie met een verkoopbeurs vinden ze geweldig”, zei Wim Eeuwes (geheel links) op Plantarium, directeur van EWD-Compass die de Chinese toer organiseerde en begeleidde met Kees Biemans (tweede van rechts) van Top Tree Management. „Want beurzen in China zijn alleen maar commercieel.”

  EWD-Compass helpt bedrijven in Europa en China (plus Vietnam) om business op te zetten; het is gevestigd in Oosterhout, Ningbo en Ho Chi Minh City.

  De Chinese groep bestond uit 27 ondernemers, vertegenwoordigers van standsorganisaties in de groene sector en overheidsmensen. „Steun van de overheid: dat is heel belangrijk om zaken in China op te zetten”, aldus Eeuwes. Sommige ondernemers hebben kwekerijen van wel 500-600 ha groot. Ook was er Chinese vakpers mee met de groep. En de ondernemer van een bedrijf genaamd Green Dragon, wat nu een digitaal platform opricht voor handel.

  Ook bomen en planten naar China

  Voorafgaand aan de Boskoopse beurzen hadden de Chinezen onder andere Verbeek Boomkwekerijen, Boomkwekerij Udenhout, Naktuinbouw en de ZLTO bezocht. „Ze zoeken kennis, begeleiding bij teelten, nieuwe variëteiten, complete inrichting van kwekerijen”, vertelde Eeuwes, „en ze willen ook bomen en planten importeren.”

  EWD-Compass heeft geholpen bij Nederlandse export van bomen naar China. Daar is bijvoorbeeld een groot fruitteeltareaal mee aangelegd. China biedt nog steeds kansen voor de Nederlandse boomkwekerij, dat zei de Nederlandse landbouwraad in Beijing in het voorjaar nog, en dat bevestigde Eeuwes op Plantarium. „Importvergunning is een hobbel.”

  Foto’s: Arno Engels

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar