Duurzamer verpakken draait nog steeds om plastic

  Initiatieven in de sierteelthandelsketen om duurzamer te verpakken richten zich in hoofdzaak nog steeds op het terugdringen van het gebruik van plastic, bijvoorbeeld door kunststof te recyclen of daarvoor geschikt te maken. Van buiten de sierteeltsector wordt juist aandacht gevraagd voor materialen die plastic kunnen vervangen. Dat is de rode draad die te halen is uit de speciale bijlage met artikelen over verpakkingen. Deze bijlage is digitaal beschikbaar, ook voor niet-abonnees van de vakbladen uitgegeven door Hortipoint.

  Of het nu gaat om plantenpotten, bloemenhoezen of teelthulpmiddelen van plastic of waarin plastic is verwerkt, in de sierteeltsector wordt met name gekeken hoe het materiaal is te hergebruiken. Ook zijn er initiatieven waarbij door aanpassing van het ontwerp van materialen minder plastic nodig is. In de logistiek is meermalig gebruik een populaire oplossingsrichting. Maar vraag iemand in de sector of een wereld zonder plastic denkbaar is, en veelal volgt een sceptische reactie. Initiatieven die zich richten op het vervangen van plastic, winnen daarom nog niet aan momentum.

  Maatschappelijk neemt de druk om afscheid te nemen van plastic echter toe. Het debat wordt steeds emotioneler. In de sierteeltsector ergeren verschillende actoren zich aan de eenzijdige informatie die het publiek krijgt over deze kwestie. De polemiek rond enkele recente tv-uitzendingen liep op sociale media hoog op. Bijkomende storende factor is dat er momenteel een tekort is aan gerecycleerd plastic om daarmee verpakkingen te maken. Er is met andere woorden een tekort aan grondstoffen om milieuambities waar te maken. Dat kan in de nabije toekomst als een boemerang werken en criticasters nieuwe munitie geven om de sierteeltsector opnieuw onder vuur te nemen.

  In de bijlage Duurzamer verpakken van uitgeverij Hortipoint leest u hier meer over. Abonnees vinden de bijlage bij Bloemisterij nummer 29 en De Boomkwekerij nummer 15/16. Lezers van Tuin en Landschap en Bloem en Blad kunnen de bijlage digitaal lezen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties