’Een robot hoeft niet 100% te oogsten’

  Het is een misverstand dat een oogstrobot 100% moet oogsten, zegt robot-deskundige Erik Pekkeriet. Als programmaleider Agrofood Robotics bij Wageningen UR is hij betrokken bij de ontwikkeling van de gerbera-oogstrobot. „Mensen oogsten ook niet 100%. Als je dat toch wil, dan gaat de ontwikkeling van een robot jaren langer duren.”

  Wanneer is deze robot interessant voor een teler? „Aan een robot kun je niet dezelfde eisen stellen als aan een mens. Hij kan kwaliteit nauwkeuriger beoordelen dan een mens, maar hij zal altijd een deel van de bloemen missen”, zegt Pekkeriet. „De enige relevante vraag is: levert de robot genoeg waarde op voor de investering? Ik denk dat ondernemers een businesscase kunnen maken voor een robot die 50 tot 70% kan oogsten, en er dan mee aan de slag kunnen gaan. De rest zou kunnen worden nageoogst door medewerkers. Een arbeidsbesparing van 50% lijkt me ook niet verkeerd.”

  Hoever staat het met de ontwikkeling van de oogstrobot voor gerbera? En is stelen afknippen wel veilig in verband met suikerrot? Lees het vrijdag in Bloemisterij 2 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

  Onderzoeker Menno Sytsma test het eerste prototype van de gerberaoogstrobot in de praktijk. Foto: Joef Sleegers
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties