Vakblad voor de Bloemisterij Energie Energie tweemaal zo duur bij fossielvrije glastuinbouw

  Energie tweemaal zo duur bij fossielvrije glastuinbouw

  0

  De kosten voor een energiesysteem op basis van fossielvrije bronnen worden voor de glastuinbouw ruwweg een factor twee hoger. Dat blijkt uit energieverkenningen uitgevoerd door onder meer Gasunie en Tennet, en door berekeningen van Wageningen UR Glastuinbouw en AAB voor klimaatneutrale glastuinbouw. „Door te kiezen voor slimme oplossingen kunnen tuinders die stijging beperken tot een factor 1,7”, vertelde WUR-onderzoeker Feije de Zwart op het symposium van Technokas, vorige week donderdag bij Ter Laak Orchids.

  Volgens De Zwart zijn met name warmteclusters financieel interessant, want die krijgen veel aandacht van de overheid en daardoor is er veel subsidie voor beschikbaar. Ook warmtepompen en het gebruik van laagwaardige warmte kunnen de rentabiliteit van geothermie en restwarmte sterk verbeteren. „Deze manier van verwarmen is voor telers even wennen, maar het werkt prima”, aldus de onderzoeker. „Bereid bij nieuwbouw dus het ketelhuis voor op de inpassing van een warmtepomp, want over een paar jaar is dat de standaard verwarming.”

  Meer over het symposium en de toekomstige energievoorziening van de glastuinbouw in Bloemisterij 43.

  Joef Sleegers
  Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

  Reageer op dit artikel

  avatar