Hét alternatief voor Buxus is nooit gevonden


  Meer dan tien jaar ligt Buxus inmiddels onder vuur: eerst door schimmelziekte Calonectra en later door buxusmot. Alternatieven werden gezocht en gevonden, maar een plant met dezelfde eigenschappen van Buxus zit er niet tussen. Afnemers zagen het laatste decennium ook de trend nog eens veranderen.

  Een pluspunt van Buxus is de ziekteongevoeligheid, aldus sortimentsdeskundige Ronald Houtman. „Ja dat klinkt misschien een beetje raar voor een plant die wordt genekt door een schimmel en een rups. Maar buiten Calonectra en de buxusmot kent de plant eigenlijk geen problemen met ziekten en plaagdieren als luis of spint.”

  Wat zijn op basis van de plantkenmerken goede vervangers? „Tja, kan je een plant zomaar vervangen voor een andere?”, vraagt Houtman zich af. „We hebben in de boomkwekerij een breed sortiment en toch is iedere plant uniek. Als ze makkelijk vervangbaar of inwisselbaar zijn, heeft de breedte van het sortiment ook niet zoveel toegevoegde waarde. Thuis zeggen we dan: een kat heeft vier poten, maar niet alles met vier poten is een kat.”

  Hét alternatief voor Buxus is nooit gevonden. (Foto: Ron Barendse)

  Buxus was trend

  Qua trend vormen de tuinen van de laatste jaren een contrast met de trendtuinen van langer geleden. In die van 2014 was bijvoorbeeld nog een prominente plek voor Buxus ingeruimd. „Klopt, het is al jaren geleden dat Buxus voor het laatst is opgenomen in de trendtuinen”, zegt ontwerper Wim Wijsman. „Wolkenhagen van Buxus was trend, maar die zie je niet veel meer. Net als haagjes, die klassieke vorm is helemaal verdwenen.”

  Wat vindt Houtman de meest voor de hand liggende Buxus-vervanger? En ziet Wijsman Buxus terugkeren in het sortiment?

  Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 9. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Feuillat Jean
  Feuillat Jean
  2 jaren geleden

  Ik behandel mijn buxus voor de derde jaar met ChitosanHC van Xpert4Growth en zo heb ik controle op de rups…en ook op de algemene sterkte van de planten!
  Mvg

  Ron Barendse
  Ron Barendse
  2 jaren geleden
  Antwoord aan  Feuillat Jean

  Feuillat Jean, goed om te vermelden dat u directeur bent van Xpert4Growth.