De Boomkwekerij Nieuws ILVO heeft nu EU-referentielab nematoden en bacteriën

  ILVO heeft nu EU-referentielab nematoden en bacteriën

  0

  Het diagnosecentrum van het Belgische instituut ILVO is aangewezen als Europees Referentielaboratorium op het gebied van nematoden en bacteriën.

  De aanwijzing, door de Europese Commissie, betekent dat ILVO onder andere richtlijnen zal geven aan andere plantgezondheidslaboratoria in de EU: welke methodieken ze het best kunnen toepassen om nematoden en bacteriën in planten snel en nauwkeurig te detecteren.

  Recent is ook het Nationaal Referentie Centrum fytosanitair van de NVWA aangewezen als Europees Referentielaboratorium, maar dan specifiek voor bacteriën en virussen.

  De nationale labs werken op diverse vlakken samen. Zo werkt de NVWA bij bacteriën samen met ILVO, het Sloveense instituut NIB en het Italiaanse CREA. Bij virussen werken NVWA, NIB en CREA samen. Bij nematoden werkt ILVO samen met het Franse ANSES.

  De Europese Referentielaboratoria komen voort uit de EU-Plantgezondheidsverordening en EU-Controleverordening die vanaf 14 december 2019 gelden.

  Foto: Shutterstock

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar