Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Kamer: ’Bedrijfsleven mag niet opdraaien voor extra ICT-kosten NVWA’

  Kamer: ’Bedrijfsleven mag niet opdraaien voor extra ICT-kosten NVWA’

  0

  Het bedrijfsleven mag niet opdraaien voor de €59 miljoen aan extra kosten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt om onder meer haar ICT op orde te krijgen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Gisteren werd een motie aangenomen van Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) die landbouwminister Carola Schouten oproept ervoor te zorgen dat de kostenoverschrijdingen bij de NVWA niet worden doorbelast aan bedrijven.

  Vorige maand liet de bewindsvrouw de Kamer per brief weten dat de NVWA te kampen heeft met diverse kostenoverschrijdingen. In totaal heeft de toezichthouder €59 miljoen extra nodig om de ICT op orde te krijgen, maar mogelijk lopen die kosten nog met €22 miljoen op vanwege organisatorische risico’s. Daarnaast kunnen er nog structurele effecten optreden vanwege de fusie van twee laboratoria.

  Lodders en Geurts willen dat Schouten bij de vaststelling van de tarieven van de NVWA een toets laat uitvoeren door de Audit Dienst Rijk. Die moet inzichtelijk maken dat de kostenoverschrijdingen bij de NVWA als gevolg van ICT-projecten en fusies van laboratoria niet via de tarieven voor het bedrijfsleven worden doorberekend.

  De vaststelling van de tarieven door de NVWA is momenteel niet erg transparant, stellen de twee Kamerleden in hun motie. Het is onduidelijk hoe geborgd wordt dat de genoemde kostenoverschrijdingen niet worden doorberekend aan het bedrijfsleven.

  Brexit
  Overigens hebben de kostenoverschrijdingen bij de NVWA op het gebied van ICT geen invloed op de kosten die de NVWA moet maken om zich voor te bereiden op de brexit. „De voorbereidingen voor brexit vallen onder het programma Keuren van de NVWA, de ICT valt onder het programma Toezicht’, verduidelijkte Schouten op 28 juli tijdens een brexit-bijeenkomst in Naaldwijk.

  Quincy von Bannisseht
  Quincy von Bannisseht is redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij. Voor onderwerpen op het gebied van onder meer handelspolitiek, economie, agribusiness, logistiek en marktontwikkelingen draait hij zijn hand niet om.

  Reageer op dit artikel

  avatar