Lekstromen voorkomen en maximaal recirculeren

    De zuiveringsplicht is nu ruim een jaar van kracht. De ene na de andere teler slaagt erin om de waterstromen op het bedrijf onder controle te brengen. Dit themanummer gaat over de twee belangrijkste onderdelen van de zuiveringsplicht: maximaal recirculeren en het voorkomen van lekstromen. In grote lijnen lukt dit al prima, nu is het tijd om de puntjes op de i te zetten.

    De beste manier om aan de zuiveringsplicht te voldoen is 100% recirculeren. Steeds meer ondernemers krijgen dat ook voor elkaar. Er zijn zelfs voorbeelden te vinden in een teelt als phalaenopsis, waarvan tot voor kort werd gedacht dat recirculatie niet mogelijk was vanwege de gevoeligheid voor natrium en ziekten.

    Bij het recirculeren draait alles om de waterkwaliteit. Dat geldt helemaal als het water oneindig wordt rondgepompt. In meerdere teelten wordt hiernaar onderzoek gedaan, zoals in het onderzoek naar het toelaten van meer natrium in tomaat en gerbera, dat dit jaar van start is gegaan.

    Over natrium is relatief veel bekend. Voor sommige andere factoren is dat minder. „De gevolgen van recirculatie op microbiologie zijn veel complexer, omdat er duizenden soorten bacteriën bestaan”, zegt Margreet Schoenmakers, Programmamanager Glastuinbouw Waterproof.

    Proceed to read this article?

    Your benefits

    • Access to premium articles
    • Our weekly newsletter
    • Six times a year a digital magazine on myfloribusiness.com
    • On all mobile devices and on the web.
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties