Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Nico van Ruiten: ’Uitslag goed voor export en vergroening’

  Nico van Ruiten: ’Uitslag goed voor export en vergroening’

  0

  LTO Glaskracht Nederland is blij met de verkiezingsuitslag. ’We hopen nu op een voortvarende en zorgvuldige formatie, met voldoende aandacht voor Nederlandse land- en tuinbouw. Onze wens is meer ruimte voor een gezond ondernemersklimaat waarmee flinke stappen richting een groen en gezond Nederland kunnen worden gezet.”

  Hoe kijk je aan tegen de verkiezingsuitslag?
  „Wij zijn er blij mee, omdat we denken dat deze voor de Nederlandse glastuinbouwsector positief kan uitpakken, op het gebied van export en verduurzaming.”

  Dus opgelucht dat PVV niet heeft gewonnen?
  „Onze sector is voor 80% afhankelijk van de export. Dan zitten we niet te wachten op nationalistische en anti-Europese gevoelens. We hebben er alle belang bij om de grenzen open te houden.”

  Welke coalitie heeft de voorkeur?
  „Voor ondernemers pakt een centrum-rechtse coalitie het beste uit. De tuinbouw werkt aan een grote transitie op het gebied van energie, water en plantgezondheid. We zien vaak dat regels en beleid in de weg zitten. VVD heeft veel aandacht voor het ondernemersklimaat. Het is prima als de coalitie wordt aangevuld met partijen die inzetten op verduurzaming en vergroening. GroenLinks en D66 zijn partijen waarmee we goed zaken kunnen doen.”

  Waar moet een volgend kabinet mee aan de slag?
  „Het belang van de agrarische export voor de Nederlandse economie is groot. Daarom pleit ik voor een zelfstandige minister van Voedsel, Natuur en Platteland. De verwachting is dat een dergelijke bewindspersoon de juiste keuzes kan maken richting de verduurzaming van de land- en tuinbouwsectoren. Er zijn verschillende partijen voorstander van, dus er is zeker een kans dat die minister er komt.”

  Joef Sleegers
  Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.