’Piet en LOLA vinden elkaar in de illusie van verwildering’

  In museum Schunck in Heerlen kun je momenteel de tentoonstelling Landscape Works zien. Een eerbetoon aan Piet Oudolf en LOLA, die beiden in de Limburgse regio aan het werk zijn.

  Artistiek directeur Fabian de Kloe leidt Piet en Anja Oudolf rond in museum Schunck. Landschapsarchitect Peter Veenstra van LOLA kijkt mee via een livestream-verbinding. (Foto: Luc Lodders)

  „Piet en LOLA vinden elkaar in het scheppen van de illusie van verwildering’’, zegt Fabian de Kloe, artistiek directeur van Schunck. Hij verklaart daarmee de ondertitel van de tentoonstelling: in search of Sharawadgi. Sharawadgi is een term die in de 18e eeuw in de tuinarchitectuur werd geïntroduceerd. Het staat voor de afwezigheid van rechte lijnen en symmetrie ten gunste van een organische, naturalistische vormgeving.

  Schaal en lengte

  Verschillende projecten van de twee toonzettende landschapsarchitecten zijn te zien in Schunck. Van Piet Oudolf onder meer de tuin van Hauser & Wirth, de Vitra Campus, de Vlinderhof en de High Line in New York. Aan die laatste is zelfs één complete wand besteed met een lange reeks aan foto’s en plankaarten. „Om daarmee een gevoel van de schaal en lengte mee te geven.’’ Van LOLA zijn onder meer het bos- en sportpark in het Chinese Shenzhen te zien, de Dwaalster in het Friese Tytsjerk en hun droombeeld voor de verlaten zoutwinningsindustrie in het Italiaanse Solana Ulcini.

  ’Extra poëtische laag’

  Daarnaast heeft het museum aan verschillende beeldende kunstenaars gevraagd te reageren op het werk van Oudolf en LOLA. Ook die kunstwerken zijn te zien. „Daarmee hebben we een extra poëtische laag aangebracht.’’ T/m 17 oktober is Landscape Works te zien in Schunck. In Tuin en Landschap 12 is een artikel verschenen over de tentoonstelling. Met een digitaal abonnement kun je het hier lezen.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties