Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Pilot met Italiaanse chrysanten op veilingklok Aalsmeer

  Pilot met Italiaanse chrysanten op veilingklok Aalsmeer

  0

  Kwekerij La Mediterannea veilt sinds maandag 19 november een klein deel van zijn chrysanten op vestiging Aalsmeer van Royal FloraHolland. Het betreft een pilot van zes weken die de veiling met deze aanvoerder uit het zuiden van Sicilië heeft afgesproken.

  Dagelijks  worden vier karren, in totaal zo’n 10.000 stelen, geveild. Per kar een cultivar. Maandag 19 november waren dat de troschrysanten Bontempi, Radost wit, Radost geel en Timman.

  Het betreft sortiment dat ook door Nederlandse chrysantentelers op de klokken van Royal FloraHolland wordt aangeboden. Zij werden pas eind week 46 op de hoogte gebracht van het Italiaanse aanbod. Een spoedoverleg tussen Royal FloraHolland, ChrysantNL, de FPC chrysant en de landelijke chrysantencommissie van LTO Glaskracht Nederland leerde dat de pilot van 6 weken niet terug te draaien is. Over de resultaten en een eventueel vervolg van de pilot zullen de Nederlandse chrysantentelers tijdig ingelicht worden door Royal FloraHolland. De veiling geeft de pers geen details of specifieke toelichting op deze pilot. De gevolgde aanpak met de Italiaanse aanvoerders past in het veilingbeleid en is al talloze malen toegepast in andere productgroepen, meldt een woordvoerder. 

  Vijftig hectare in Sicilië

  Kwekerij La Mediterannea teelt op 50 ha. chrysanten en heeft daarnaast kassen voor zijn stekproductie. Nabij de plaats Acate in Zuid-Sicilië staan ’Nederlandse chrysanten in behoorlijk moderne Nederlandse kassen’, omschrijft iemand uit de chrysantensector die liever niet met naam genoemd wil worden. De weekproductie van La Mediterannea schat hij op 1,5 miljoen stelen gezien het sortiment en de opstanden en ligging van het bedrijf. In het verleden zijn op kleine schaal en incidenteel wel eerder Italiaanse chrysanten geveild in Nederland. Transport tussen Zuid-Sicilië en Aalsmeer duurt ongeveer drie dagen.

  Er zijn een paar Italiaanse chrysantentelers die hun bloemen exporteren, maar per saldo gaan er veel meer Nederlandse chrysanten naar Italië, dan vice versa.

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar