Recordomzet en zorgen voor exporteurs

  De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit 2021 af met een nieuw record van €7,3 miljard. Dit maakt VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. Voor dit jaar zien exporteurs wel een aantal nieuwe zorgen op zich afkomen, waaronder de spanningen tussen Nederland en Rusland.

  De exportwaarde van snijbloemen steeg met 25% en komt daarmee uit op €4,4 miljard. Voor planten nam de exportwaarde toe met 17% naar €2,9 miljard. ‘We zijn trots dat we als sector deze mijlpaal hebben bereikt, al ligt de oorzaak van deze groei voornamelijk bij de hogere inkoopprijzen van producten. Handelaren hebben ook te maken met hoge transportkosten en personeelstekorten’, stelt Matthijs Mesken, directeur van VGB. 

  Rusland, covid en Brexit

  Voor dit jaar zien exporteurs een aantal nieuwe zorgen op zich afkomen. De spanningen tussen Rusland en het Westen houden ze nauwlettend in de gaten, evenals de ontwikkelingen rondom Covid en brexit en de aangescherpte fytosanitaire eisen die daarmee gepaard gaan. Mesken: ‘In de aanloop naar de belangrijke bloemengeefdagen hopen we dat de schaarste van producten niet verder toeneemt, ten gevolge van hoge gasprijzen die sommige kwekers doen besluiten hun kassen niet te verwarmen. Het belooft weer een spannend jaar te worden.’

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij/VGB | Foto: VGB

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties