Rob Baan van Koppert Cress is Agrarisch Ondernemer 2020

  Rob Baan is met zijn Westlandse bedrijf Koppert Cress uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer 2020. Baan levert tuinkers en microgroenten naar 70.000 restaurants in 110 landen. Het bedrijf heeft 300 medewerkers.

  De jury omschrijft Baan als een ‘ondernemer in de buitencategorie’ en als ‘ambassadeur voor de Nederlandse tuinbouw’. Baan is sterk in communicatie met korte lijntjes naar politiek, media en zelfs het Koningshuis. Zelf actief in 50 organisaties en op sociale media. Voor zijn eigen bedrijf, en voor de tuinbouwsector als producent van gezonde producten.

  In de ogen van Baan hebben alle plantjes gezondheidswaarde, aldus de jury. Baan laat geen gelegenheid onbenut om te benadrukken dat groente en jonge groente in het bijzonder ontzettend gezond is. Cressen zijn kleine plantjes die op natuurlijke manier gekiemd zijn. Ze worden in een heel jong stadium geoogst en zijn geselecteerd op hun specifieke smaak, vorm en kleur. Het bedrijf kweekt ook microgroenten, waartoe eetbare bloemknoppen of andere blaadjes behoren.

  Corona doorstaan
  Baan verkoopt een grote variatie groenteproducten aan restaurants. De uitbraak van de corona-epidemie trof de afnemers van Baan hard. Volgens de ondernemer heeft het weinig gescheeld of zijn bedrijf was daardoor omgevallen. Hij sprak dat onder meer uit tegen de NOS. Inmiddels zit de omzet weer op 80% van het niveau van voor de crisis. Het credo van Baan: „Als je niet geschoren wilt worden moet je niet stilzitten. Je moet knokken voor je bedrijf.” Dat deed hij eerder al in 2011 toen zijn bedrijf langs de rand scheerde vanwege de Ehec-crisis.

  Vijf genomineerden
  Naast Rob Baan van Koppert Cress waren familiebedrijf Buysman Kruiden, Eric Thielen van biologisch leghennenbedrijf Lamberdina’s Hoeve, vleeskuikenbedrijf Kuijpers Kip en Matthijs Baan van melkveebedrijf Elke Melk genomineerd voor de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het jaar 2020. Dit jaar was de 25e editie van de verkiezing, een initiatief van Boerderij, Food & Agribusiness, Groenten & Fruit en Pluimveehouderij.

  De uitreiking was vanwege de corona-crisis later dan normaal, en dit keer volledig online en zonder publiek.

  Baan kreeg de prijs uitgereikt door Annechien ten Have, zij won met het bedrijf Hamletz de prijs in 2019.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties