‘Royal FloraHolland is fors duurder door BBH-heffing’

  Free-riders ontlopen de de BBH-heffing van 0,20% of 0,19% die Royal FloraHolland int. Daardoor is Royal FloraHolland fors duurder dan alternatieve afrekenmogelijkheden. Het zet de positie van de veilingleden en de veiling onder druk. Dit stelt Steven van Schilfgaarde, CEO van de veiling.

  De discussie over de BBH-heffing is niet van vandaag of gisteren. Drie jaar geleden zijn de tekortkomingen van het huidige systeem, waarin alleen door RFH heffingen worden geïnd, al bij directie en bestuur van Bloemenbureau Holland aangekaart.

  Van Schilfgaarde noemt het een principiële discussie. „Free riders ontlopen de BBH-heffing van max 0,20% of 0,19% die wij innen bij respectievelijk de kwekers en de handel voor generieke promotie van sierteeltproducten. Daardoor is RFH fors duurder dan alternatieve afrekenmogelijkheden. Het zet zowel de positie van onze kwekers als die van de coöperatie onder druk.”

  Van Schilfgaarde vindt daarom dat er een beter systeem moet komen voor zowel kwekers als kopers dat het free rider gedrag sterk inperkt. „Ook RFH hecht waarde aan generieke promotie. Het is ook de taak van BBH om sectorbreed draagvlak te creëren voor de promotionele activiteiten, zodat iedereen daaraan meedoet. Dat de ledenraad zich daar hard voor maakt is niet meer dan fair richting de leden van de coöperatie.

  De CEO van Royal FloraHolland reageert op het interview met BBH-directeur Dennis van der Lubbe in de Bloemisterij. Van der Lubbe ziet dat de directie van de veiling zwaar onder vuur ligt. „Dan kunnen sommige concessies wellicht helpen om sommige partijen tot bedaren te brengen”, zo denkt hij. Hij hoopt dat de veiling geen overhaaste beslissingen neemt. „We moeten zuinig zijn op ons systeem. Dit krijg je nooit meer terug.”

  Het interview met Van der Lubbe lees je via mijnbloemisterij.nl. Geen abonnement? Kijk hier of bel 071 5659644.

  Onderzoek alternatieven

  De BBH-heffing stond ook op de agenda van de ledenraadsvergadering van 1 juli jl. De ledenraad vindt het een goed idee dat Bloemenbureau Holland alternatieven onderzoekt voor de inning die nu wordt uitgevoerd door Royal FloraHolland. De veiling draagt de BBH-heffing af aan Bloemenbureau Holland. „Hiermee worden collectieve publiekscampagnes betaald gericht op consumenten. Het is een investering in de gezamenlijke toekomst van de hele sierteeltsector. Hier profiteert de sector in totaal van”, aldus de ledenraad.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties