School Driebergen vergroent plein met hulp provincie Utrecht

  De provincie Utrecht heeft haar zogeheten Voucherregeling weer opengesteld. Tot 19 juli kunnen inwoners vergroenende of klimaatadaptieve initiatieven aanmelden die in aanmerking komen voor een voucher. Deze heeft een waarde van €500 dan wel €1.000 euro. Zo ondersteunt de provincie bewoners die werk maken van vergroening bij henzelf in de omgeving. De uitvoering van de regeling is in handen van het samenwerkingsverband Groen aan de Buurt.

  Gedeputeerde Hanke Bruins Slot benadrukt het belang van de Voucherregeling. „Voldoende groen biedt een prettige leefomgeving,” aldus de politica. Door middel van „gezonde lucht, schoon water en biodiversiteit” draagt vergroening bij aan die verbeterde leefomgving, zo zegt ze. „We stimuleren als provincie graag projecten waarbij mensen hun eigen woonomgeving vergroenen”, aldus het voormalige Tweede Kamerlid.

  Groen schoolplein

  Een voorbeeld van een project dat met behulp van de Voucherregeling is aangepakt, is de vergroening van het schoolplein van basisschool De Kring in Driebergen. Naast de schooltuin achter het gebouw bestond de wens om ook aan de voorkant meer groen te hebben. „We zien daar inmiddels het resultaat van,” vertelt Stefan Vreugdenhil. Hij is één van de ouders die het initiatief heeft genomen voor een groener schoolplein. Onder meer om extreme hitte tegen te gaan.

  Een groen schoolplein draagt niet alleen bij aan de lokale biodiversiteit, maar zorgt ook voor een prettige lesomgeing voor de leerlinfen en docenten. Niet het schoolplein uit het verhaal. Foto: Tuin en Landschap.

  Bijdrage stand bijensoorten

  „De bloesem van de fruitbomen trekt insecten aan, zoals bijensoorten die onder druk staan,” vertelt Vreugdenhil. „Hopelijk zullen de bomen veel fruit geven, en zullen de leerlingen daarvan profiteren,” vervolgt hij. Ook voor het lesgeven heeft het groene plein effect. „We wilden voor de leraren een mooiere plek om buitenlessen te geven. Dat is allemaal gelukt,” zegt Vreugdenhil. Hij ziet dat het groene plein niet alleen op de school van zijn kinderen enthousiast is ontvangen. „Ook kinderen uit de rest van de buurt spelen er buiten schooltijd.”

  Er zijn naast het groene schoolplein nog meer groene projecten in en rond Driebergen. In Tuin en Landschap 11 staat een uitgebreide reportage over dit zogenoemde landgoedstation Driebergen-Zeist. Daarin lees je onder meer welke bomen zijn toegepast. Met een digitaal abonnement kun je het hier lezen.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties