‘Staan we met een fietspomp een lekke band op te pompen?

  Ik kan me nog herinneren dat we in 1998 plannen maakten voor de aankoop van een tweede tuin. Er moest uiteraard een investeringsplan voor worden geschreven. Daaronder hingen een liquiditeitsbegroting en een winst en verliesrekening. Niet voor een jaar, maar tot aan 2008. Wat leek dat ver weg! Inmiddels is het 2022. Wéér een nieuw jaar.

  Opnieuw liggen de liquiditeits- en winst en verliesbegroting klaar. Wie kan nog zonder? Ze zijn belangrijker dan ooit. Want voordat je deze winter bloemen of planten in je kas gaat telen begin je met rekenen. Hoeveel energie gebruikte je voorgaande jaren in de eerste 4-5 maanden? Wat kostte dat? En als je daar de huidige prijzen voor moet nemen? Ik weet niet hoe het jullie is vergaan, maar bij ons zorgde het toch wel voor hoofdbrekens. Want ik schreef een paar maanden geleden manmoedig dat duur gas in het verleden best goed uitpakte qua prijsvorming voor de bloemen, maar wie geeft het op een briefje?

  En dus zijn begrotingsplaatjes belangrijker dan ooit. Komt er genoeg binnen om de kosten te dekken of staan we met een fietspomp een lekke band op te pompen? Wel handig dat je van tevoren weet waar het gat zit trouwens. Maar zijn er plakkers voor gas duurder dan een euro per kuub? Nee, het wordt nog heel spannend. En dan dacht je dat corona een uitdaging was.

  Onze accountant denkt gelukkig goed mee. Hij ziet graag dat we onze begrotingscijfers invullen op een online systeem. Dan kunnen we dagelijks monitoren hoe we ervoor staan. Het had wat voeten in de aarde, maar nu zijn we eindelijk zover. Het leek Floriday wel.

  ‘Ik denk niet dat ik er veel op zal kijken,’ zegt een van mijn broers nadat hij een gebruikersnaam en een wachtwoord toegezonden heeft gekregen. Hij houdt het wel bij het maandelijkse liquiditeitsoverzicht. Ik geef hem groot gelijk. Het is net als met het nieuws. Teveel ermee bezig zijn, je wordt er niet altijd vrolijk van.

  Ik wens de lezers van het Vakblad een goed nieuwjaar. En als je je zorgen maakt, doe het voor één dag tegelijk.

  Kees van Egmond,

  Lees hier meer columns van Kees.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  ali azam
  ali azam
  2 jaren geleden

  Kees, als systeem van de accountant op floriday had geleken dan was je nu inmiddels failliet geweest!!!!