Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Volop nieuwbouw sierteelt en in alle soorten en maten

  Volop nieuwbouw sierteelt en in alle soorten en maten

  1

  Siertelers investeren weer, met name in nieuw glas, blijkt uit de berichten in de media en een rondgang door de diverse tuinbouwgebieden.

  Ruud Huirne, directeur Food & Agri van de Rabobank zegt vandaag, dinsdag 16 mei, in dagblad AD: „Nu het weer goed gaat, willen ondernemers hun kassen moderniseren om hogere opbrengst ter realiseren, bijvoorbeeld  met betere en zuinigere verlichting. Daarnaast worden flink wat kassen uitgebreid. Voorzitter Nico van Ruiten van LTL Glaskracht vult in die krant aan met de mededeling dat er dit jaar in Nederland zo’n 300 ha. aan nieuwe kassen zal verrijzen. In de periode 2009-2015 ging het jaarlijk om circa 80 hectare. Teler Rob Olsthoorn van OK Plant in Naaldwijk vertelt in het AD dat hij 2,5 ha kas bouwt voor de teelt van phalaenopsis. Nee verkopen hoeft binnenkort niet meer. Wekelijks neemt de productie straks met 20.000 planten toe en die zullen op een veel efficiëntere manier geteeld gaan worden. Minder energie voor koeling en belichting en een sorteermachine die automatisch de planten beoordeelt en sorteert.

  Het potplantenbedrijf Ammerlaan-Sosef uit Honselersdijk laat op 16 mei middels een persbericht weten dat zij trots is op de uitbreiding van 6.200 m2 waar ze momenteel mee bezig is.  „Een mooi stukkie erbij”, aldus de telers over hun productiebedrijf waar straks op 1,7 ha zowel in potmaat als ordergrootte gevarieerd kan worden.  Op het moederbedrijf blijft de focus op planten in potmaat 12-cm. Op de andere locatie moet het mogelijk zijn om van o.a. Celosia ‘Deep Purple’ Caracas, Primula Touch Me en Cyclamen alle gewenste varianten voor de diverse afzetmarkten te maken.

  Iets verderop in het Westland, in Wateringen, zijn bij Ter Laak Orchids de eerste stalen kolommen van hun nieuwe hightech Daglichtkas (5ha) deze week omhoog gezet. In Poeldijk is de uitbreiding bij lisianthuskwekerij Montana in Poeldijk al iets verder gevorderd. De 2 ha nieuwbouw is inmiddels volledig beglaasd.

  Niet activiteiten in het Westland

  Maar niet alleen in het Westland investeren sierteeltbedrijven. Vorige week, op 9 mei, werd bij Schoneveld Breeding in Twello de eerste paal geslagen voor nieuwbouw van 1,2 ha productiekas, 0,7 ha bedrijfsruimte en een educatie-/inspiratiecentrum (genaamd PlantXperience) van 0,3 ha. Ruimtegebrek en groei van het bedrijf maakten uitbreiding noodzakelijk volgens het bedrijf. Een snijhortensiateler uit Aalsmeer wil liever nog niet met naam genoemd wil worden. Hij wil de bouwactiviteiten bij zijn bedrijf wel toelichten. In 2016 begon hij op een huurtuin van 1,8 ha. De inkomsten waren prima. Een leeg stuk land voor het bedrijf wilde de teler daarom graag niet langer onbenut laten. In België vond hij een tweedehands kas van 0,5 ha en die is tussen week 12 en week 18 aan zijn bestaande kas vastgemaakt. „Zonde om de boel nog langer leeg te laten liggen. Van de nieuwe planten hopen we dit jaar nog te oogsten.”

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  Kasplantje Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Kasplantje
  Gast
  Kasplantje

  Modernisering van kassen en betere verlichting. Graag dit licht alleen op de planten richten met goede afscherming naar boven, zodat de omgeving, flora en fauna er geen last meer van hebben.