85% van Belgische kerncentrales buiten gebruik

  De prijs van gas is weer teruggekeerd naar het niveau van voorgaande week. De prijs wordt sterk beïnvloed door de verbeterde concurrentie positie van gas ten opzichte van kolen voor de opwek van elektra. Deze concurrerende positie van gas verbetert telkens als de prijzen van CO2-emissierechten stijgen, wat ook deze week het geval is geweest.

  De stijging is mogelijk ook tot stand gekomen door de geruchten over het vervroegd sluiten van bruinkoolcentrales in Duitsland, waardoor de vraag naar gas kan toenemen.

  China stelde afgelopen week tarieven in voor $60 miljard aan goederen uit de VS. Hierbij inbegrepen is LNG-gas. Deze nieuwe maatregel kan de LNG-industrie in de VS schaden. Door deze hogere tarieven zullen Chinese kopers wellicht op zoek gaan naar andere leveranciers in Azië en het Midden-Oosten, omdat de VS niet langer als een goedkope optie wordt beschouwd.

  Elektriciteit
  Na de redelijke daling van de lange termijnprijzen elektriciteit van anderhalve week geleden gingen de prijzen de afgelopen weer omhoog. Waar de daling te maken had met het volgen van de lange termijnprijs van de grondstoffen was deze reden ook de veroorzaker van de stijging. In het bijzonder de CO₂-prijs. Afgelopen week steeg de CO₂-prijs van onder de 20 euro-grens naar bijna 22 euro per ton, dit had meteen een prijsopdrijvend effect voor de lange termijnprijs.

  De korte termijnprijs daarentegen had de mogelijkheid iets te dalen doordat er sprake was van meer productie van windenergie. Tennet, de landelijke netbeheerder, had het de afgelopen week lastig om de continuïteit te waarborgen en moest een aantal malen noodvermogen inzetten. Oorzaak hiervan is de geringe importmogelijkheid door uitval van een aantal centrales in onze buurlanden, maar ook in eigen land.

  De elektriciteitsproductie in België staat momenteel behoorlijk onder druk, De Morgen bericht hier het volgende over: „In de volledige maand november zal slechts één van de zeven Belgische kernreactoren operationeel zijn. Uitbater Engie Electrabel belooft dat tegen eind december opnieuw vijf reactoren draaien. Het FANC, de nucleaire waakhond, kan dat niet bevestigen. Kernreactoren Tihange 2, Tihange 3 en Doel 4 kampen met betonrot en zijn daarmee tot volgend jaar buiten strijd. Tihange 1 krijgt dan weer een onderhoudsbeurt vanaf eind oktober. Dat betekent dat we het tussen 20 oktober en 28 november slechts met één van de zeven kernreactoren (Doel 3) moeten stellen. Doel 1 en 2 werden eerder al stilgelegd.”

  Olie
  Nadat de prijs van olie afgelopen week een stijging liet zien heeft President Trump d.m.v. een Tweet geprobeerd de koers te verlagen. Hij stelde dat de OPEC meer olie moest gaan oppompen in ruil voor de jarenlange bescherming van landen in het Midden-Oosten in het verleden en in de toekomst. De reactie van de OPEC leidde niet tot het gewenste effect van Trump, de prijs steeg zelfs. Deze stijging kwam nadat de OPEC in het weekend had gezegd dat de groep de productie alleen zou verhogen als klanten daarom vragen. Saoedi-Arabië, Rusland en hun bondgenoten hebben dus geen extra volumes ruwe olie beloofd ter compensatie van de minder beschikbare Iraanse olie en de afnemende productie in Venezuela.

  Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

  Foto: Shutterstock
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties