Aandeel ondernemers dat ’brexit-klaar’ is stijgt langzaam

  Het aandeel ondernemers dat goed is voorbereid op de brexit, is in het vierde kwartaal gestegen naar 24%. In het derde kwartaal was dat nog 15%, blijkt uit de jongste Brexit Barometer van de Kamer van Koophandel (KvK), een periodieke meting onder 271 ondernemers. Het aandeel ondernemers dat helemaal niet is voorbereid, is gedaald van 39% in het derde kwartaal naar 29% in het vierde kwartaal.

  Nog steeds is volgens de KvK dus bijna driekwart van de ondernemers niet goed voorbereid op de brexit. Ondernemers zijn volgens het onderzoek wel iets positiever over de eigen zakelijke vooruitzichten met betrekking tot de handel met de Britten en investeringen in het Verenigd Koninkrijk (VK) dan in het derde kwartaal. Nu beoordeelt 28% die als (zeer) slecht, terwijl dat in het derde kwartaal nog 35% was. Het aandeel (zeer) goed ging van 13% 23%. Die verschuiving is mogelijk beïnvloed door het concept-terugtrekkingsakkoord en de politieke verklaring, die in de tussentijd op tafel is gekomen.

  Bron: Kamer van Koophandel

  No-deal scenario
  Zo’n 34% van de ondernemers die zaken doen met het VK, weet niet of nauwelijks wat het no-deal scenario voor hun bedrijf betekent. Zo’n 28% weet dat grotendeels en 38% enigszins. Bij een no-deal scenario verlaat het VK zonder overgangsperiode op 29 maart 2019 de EU. Het merendeel (58%) heeft geen plan gemaakt of maatregelen getroffen voor een no-deal scenario, 12% heeft dat in grote mate en 27% in enige mate.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties