Al 74 essen vermeerderd die mogelijk resistent zijn tegen essentaksterfte

  Ruim twee maanden geleden riep het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland de hulp van het publiek in voor een landelijke speurtocht naar essen die mogelijk resistent zijn tegen de essentaksterfte. Intussen zijn er ruim 400 waarnemingen binnengekomen via Essentaksterfte.nu en zijn inmiddels 74 essen op de kwekerij vermeerderd voor nader onderzoek. Dat meldt het Centrum in een bericht op de website Naturetoday.com

  De essentaksterfte, veroorzaakt door de invasieve schimmel vals essenvlieskelkje Hymenoscyphus fraxineus, bedreigt de inheemse gewone es Fraxinus excelsior. Niet alle essen zijn gevoelig voor de ziekte; een fractie van alle essen lijkt zelfs na zeven jaar essentaksterfte in Nederland nergens last van te hebben. Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) hoopt voor eind 2018 tweehonderd van deze gezonde bomen te verzamelen om te vermeerderen zodat de es behouden kan blijven voor de toekomst.

  Vermeerderen es
  Uit de ruim 400 meldingen die de afgelopen maanden zijn binnengekomen, zijn gezonde exemplaren geïdentificeerd die tussen vele dode en aangetaste essen staan. Deze bomen hebben een kans om resistent tegen de schimmel te zijn. Er zijn 74 essen geselecteerd om vermeerderd te worden, voornamelijk uit Flevoland, Gelderland en Noord-Limburg. Hiertussen zitten ook de drie beste bomen uit de genenbank en een aantal uit de proefvelden.

  De verzamelde takken gaan naar boomkweker Adriaan Schalk waar per variëteit twaalf knoppen op twaalf onderstammen worden gezet. Deze knoppen lopen snel uit en volgend jaar zijn de 12 boompjes van iedere geselecteerde es al circa anderhalve meter hoog. Deze boompjes worden getest op resistentie tegen essentaksterfte.

  Waarnemingen doorgeven
  Voor de toekomst van de es is het van belang om een grote ‘pool’ van weinig vatbare bomen te creëren, zodat er een grote genetische diversiteit is. Om aan de 200 beoogde essen te komen moeten er nog 126 geselecteerd en vermeerderd worden. Hiervoor vraagt het CGN waarnemingen door te geven van de mate van aantasting door essentaksterfte via Essentaksterfte.nu. U kunt uw waarneming anoniem doorgeven of met uw Nature Today-account. Met een account kunt u uw eigen waarnemingen later nog terugkijken. Heeft u nog geen account dan kunt u die hier aanmaken.

  Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe u essentaksterfte kunt herkennen. Hier kunt u zien hoe je ook al weer een es herkent.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties