Alibaba in de tuinbouw? China werkt eraan, mét Nederland

  China werkt aan plannen voor een 420 ha tellend high tech glastuinbouwcomplex waarin een replica komt van het World Horti Center. Dutch Greenhouse Delta – een consortium van Nederlandse kassenbouwers, toeleveranciers, installateurs en belangenbehartigers – helpt de Chinezen daarbij. Vandaag is een joint venture opgericht die het High Tech Agriculture Park moet gaan ontwikkelen. Maar wat heeft e-commerce gigant Alibaba daarmee te maken?

  Voorzitter M.A. Jun van Jiashan Sino-Dutch Industrial Park Investment Company (links) en Eric Egberts, directeur van Dutch Greenhouse Delta (rechts), ondertekenden vandaag de aandeelhoudersovereenkomst op de vakbeurs GreenTech in Amsterdam. Daarmee was de oprichting van de joint venture Greenport Jiashan Sino-Dutch AgTech Co een feit. De ceremonie vond plaats in het bijzijn van Xu Qing, loco-burgemeester van Jiaxing City, partijsecretaris van de county Jiashan en Henk Stigter namens de Nederlandse Landbouwraad en ambassade in China. Foto: Arnaud Roelofsz

  Officieel luidt de naam van de kersverse joint venture: Greenport Jiashan Sino-Dutch AgTech Co. In dit bedrijf werken Nederlanders (Dutch Greenhouse Delta) en Chinezen (Jiashan Sino-Dutch Industrial Park Investment Company) samen. Doel is om binnen vijf jaar een high tech glastuinbouwcomplex uit de grond te stampen. In deze Chinese greenport krijgt het Nederlandse bedrijfsleven volop ruimte om de meest geavanceerde tuinbouwtechniek te demonstreren. Dat moet vervolgens tot productie van verse tuinbouwproducten leiden.

  Alibaba
  En op dat punt komen e-commerce giganten als Alibaba om de hoek kijken. Want mogelijk kunnen zij de geoogste tuinbouwproducten direct op de Chinese markt afzetten, stelt Dutch Greenhouse Delta.

  Vorig jaar werd al een strategisch memorandum getekend in het bijzijn van de Chinese premier Li Keqiang en premier Mark Rutte. De vandaag opgerichte joint venture is de vervolgstap. Het Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park wordt onderdeel van het Jiashan Sino-Dutch Industrial Park dat sinds 2014 in ontwikkeling is.

  Heineken
  Het Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park ligt in het gewest Jiashan, in het hart van de meest ontwikkelde economische regio in China, de Yangtze River Delta. Shanghai ligt vlakbij, een stad waar meer dan dertig miljoen consumenten wonen. Op het omvangrijke Jiashan Sino-Dutch Industrial Park ligt ook de grootste brouwerij van Heineken in Azië.

  Nederlandse glastuinbouw vermarkten
  Dutch Greenhouse Delta werd in 2017 opgericht om de Nederlandse glastuinbouw wereldwijd als cluster te vermarkten. De stichting richt zich daarbij op grootschalige complexe projecten en vraagstukken over voedsel en sierteelt in de groeiende megasteden. Bij de organisatie zijn achttien glastuinbouwbedrijven en de brancheorganisaties AVAG en Glastuinbouw Nederland aangesloten. De ontwikkeling van Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park is een van de eerste projecten.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties