Bebost huis wint publieksprijs LILA

  Het beboste huis in het Thaise Bangkok is een lust voor het oog: op verschillende verdiepingen groeien bomen, die ook nog eens eetbare vruchten dragen. Het landschapsarchitectenbureau Shma Company Limited won er de publieksprijs mee in de tuinencategorie van de LILA-Awards.

  Forested house wint publieksprijs LILA

  De woning is in 2017 gebouwd; hij staat op een kavel van 12 bij 24 m. Bijna het gehele perceel wordt ingenomen door de woning. Die is echter zo ontworpen dat er ook veel bomen kunnen groeien, zowel op het maaiveld als op de verschillende verdiepingen.

  Inheemse soorten
  De woning is in drie segmenten verdeeld met twee binnenplaatsen, op die manier kunnen er ook bomen in de vollegrond worden geplant. Daarnaast zijn op de tweede en derde verdieping verschillende plantenbakken toegepast van 2 bij 4 m en 1 tot 1,5m diep. Twintig verschillende soorten bomen groeien er. SHMA heeft nadrukkelijk voor inheemse soorten gekozen omdat die minder water vragen en de kans dat ze goed zullen aanslaan groter is. Daarnaast draagt een deel eetbare vruchten.

  Dit soort beboste woningen houden volgens SHMA de stad leefbaar. Het groen zal de woning verkoelen, regenwater opvangen, fijnstof afvangen en bijdragen aan een gezonde levensstijl. SHMA won er onlangs de publieksprijs mee in de categorie tuinen van de LILA-awards, een internationale landschapsarchitectuurcompetitie van Landezine.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties