’Bestrijding rupsen vraagt om een masterplan’

    Sinds het chemische gewasbeschermingsmiddel Steward is verdwenen, is de bestrijding van de Turkse mot een complexe puzzel geworden. De rups laat zich steeds vroeger in het seizoen zien in de kas en de mogelijkheden om daar effectief iets aan te doen zonder de biologie te verstoren zijn beperkt. „Het feit dat veel teelten er last van hebben, vraagt eigenlijk om een Masterplan Rupsenbestrijding”, vindt Helma Verberkt, specialist plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland. „Dat kan verschillende oplossingsrichtingen combineren, zoals monitoring, feromoonverwarring, biologische bestrijders, drones en insectengaas. In een masterplan zijn die beter in kaart te brengen.”

    Glastuinbouw Nederland inventariseert bij de landelijke commissies of er behoefte is aan zo’n masterplan. „Hoe groter en breder het probleem, des te meer we daarop kunnen inzetten. Uiteraard moet er ook gewasgericht onderzoek komen.” Als voorschot hierop worden voorbereidingen getroffen om diverse strategieën naast elkaar te onderzoeken. Dit wordt gefinancierd via Kennis In Je Kas en wordt uitgevoerd door Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk). Gerbera is het beoogde toetsgewas.

    Kunnen virussen worden ingezet om de rupsen te bestrijden? Hoe zijn de ervaringen met feromonen? En hoe groot is de kans dat het middel Steward nog terugkomt? Lees het in Bloemisterij 9 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

    Foto: Shutterstock
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties