‘Billenknijpen als de druk onder het stoomzeil oploopt’

  Ik voel onder mijn knieën hoe er aan het stoomzeil getrokken wordt. Ik lig op het zeil, de enige manier om de kettingen strak tegen de voet van de kasgevel te krijgen. Achter me hoor ik mijn neef zeggen: ‘Ik heb nog een beetje nodig hoor. Zo komt hij niet ver genoeg!’

  Er rustte gewoon geen zegen op. Een week of drie geleden had ik stoomzeilen besteld. Vier stuks, onder het motto ‘de beste raad is voorraad’. Twee van 54 meter lang en twee van 44 voor een kleinere afdeling. Altijd handig om er eentje extra te hebben, er zal maar opeens een grote scheur in komen. Dan wil je door kunnen gaan. En 7.60 meter breed, zodat je vlees genoeg overhoudt op een 6.40 vak.

  Eerst werden ze al geleverd op de verkeerde locatie. Toen ik ze daar ophaalde viel me op dat er drie smallere rollen lagen en één iets breder. Vreemd. Gebeld en inderdaad, waarschijnlijk was die ene verkeerd. De fout zou goedgemaakt worden. Een dag later werd het nieuwe stoomzeil gebracht. Super. We hadden nog een week te gaan, dus dat kwam goed.

  Die maandagmorgen hadden we mooi de tijd. Een dagje geen bloemen, alsof we het zo gepland hadden. Kettingen uitgelopen, voor- en achterkantjes bijgewerkt met de schop, pad geveegd en het stoomzeil van 54 bij 7.60 meter uitgevouwen. Het kon nu echt beginnen!

  ‘Niet ver genoeg?’ Een vage onrust bekruipt me. Het zal toch niet? ‘Ik ga even een meetlint halen.’ En ja hoor, het zeil meet 7.20 meter. Dat is in deze buitenste kap met een betonnen voet om kettingen tegenaan te leggen nog net te doen, maar in een normaal vak krap zat. Dat wordt billenknijpen als de druk onder het zeil iets oploopt.

  ‘Dan ben ik benieuwd hoe het met die andere drie zeilen is.’ Een snelle meting brengt helderheid. Allemaal te smal. Een app- en telefoongesprek verder zorgt voor opluchting: morgen worden er nieuwe geleverd met ditmaal de goede breedte. En excuses voor het ongemak.

  ‘Kees! Wat doe je?’ Ik schrik wakker. ‘Je trekt het hele dekbed naar je toe! Hou eens op!’ Wedden dat we snel een bredere hebben?

  Kees van Egmond

  Van Egmond Matricaria

  Lees hier meer columns van Kees.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties