Bloemen- en plantenexport stevent af op record €6 miljard

  De bloemen- en plantenexport vanuit Nederland gaat dit jaar de recordomzet uit 2017 van €6 miljard evenaren, ondanks een daling in de top vijf van afnemers. Dat verwachten de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) en Floridata op basis van de resultaten tot en met november. Voor 2019 gaan CEO’s van grote handelshuizen opnieuw uit van groei, mits er een sterkere inzet komt op duurzaamheid, digitalisering en positionering. Ook kan brexit nog kostenstijgingen en extra regeldruk veroorzaken.

  De magische grens van €6 miljard exportomzet werd vorig jaar voor het eerst nipt overschreden. „Gezien de toenemende internationale concurrentie een bijzondere prestatie”, vindt VGB-directeur Matthijs Mesken. Tot en met november dit jaar stond de teller op hetzelfde niveau als in 2017. „Als de markten op peil blijven, is eenzelfde prestatie weer een mooie mijlpaal”, voegt Wesley van den Berg van Floridata toe.

  Verdere verduurzaming
  Aan een verdere groei van de export in 2019 zijn volgens enkele grote handelsconcerns wel voorwaarden verbonden. Zo moet er volgens CEO Marco van Zijverden van Dutch Flower Group volgend jaar meer tempo komen in verdere internationale verduurzaming. „Het jaar erna willen we minimaal 90% duurzaam geteelde bloemen en planten verhandelen.” Michiel de Haan, CEO van Royal Lemkes, wijst in dat verband op wat hij de „ongemakkelijke situatie rond plastic” noemt.

  Digitalisering
  Daarnaast is digitalisering een ontwikkeling die volgens de bedrijven in de versnelling moet. „We moeten door innoveren in informatietechnologie om meer datagestuurd te kunnen werken zodat we ons kunnen ontwikkelen als dienstverlener. Daar hoort een efficiëntere logistiek bij als antwoord op de kostendruk”, stelt CEO Frank Koenen van FleuraMetz. De Haan constateert dat de transparantie in de keten hierdoor toeneemt en daarmee de bereidheid tot samenwerking.

  Groei door overnames
  De CEO’s rekenen op een gezonde groei in 2019, zowel autonoom als door overnames of andere samenwerkingsvormen. Zij wijzen echter ook op de drukkende effecten van kostenstijgingen van met name arbeid, logistiek, valutaire schommelingen en toegenomen regelgeving. De komende brexit is van dat laatste het meest pregnante voorbeeld. Met een aandeel van 13,7% in de export van Nederlandse bloemen en planten is het Verenigd Koninkrijk na Duitsland (28,2%) de tweede handelspartner van Nederland.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties