Bloemenhandel naar omstandigheden goed

  Er is genoeg aanbod en de verkoop op de Nederlandse markt is goed, melden Bab Star in Rijnsburg en Dobbe Flowers in Aalsmeer. „Maar het is voor iedereen zwaar om in deze tijden te werken”, zegt Patrick Dobbe. Bab Star: „Elders gaan mensen dood aan corona en dat is een realiteit die ik niet zomaar van me af kan schuiven.”

  Afgelopen vrijdag (20 maart) verkocht Bab Star 2,5 keer zoveel dan normaal en ook maandag (23 maart) was zijn groothandel aan het eind van de dag leeg. Nederlandse bloemenwinkels zijn nog steeds open en hebben het de afgelopen dagen hartstikke druk gehad. Het is hartverwarmend om te zien dat consumenten en bedrijven massaal kwekers en bloemisten ondersteunen en voor zichzelf of voor hun personeel bloemen kopen, zegt Bab Star.

  Ook de verkoop aan bloemisten in België, het tweede land waar Bab Star aan levert, is weer gestart nu de Belgische overheid besloten heeft dat fysieke bloemenwinkels gesloten moeten blijven, maar online verkoop wel is toegestaan.

  Bloemen om te verhandelen zijn er genoeg. „Zonnebloemen en waxflower uit Israël zijn er niet, maar er zijn genoeg andere producten van Hollandse bodem”, vertelt hij.

  Positief
  Patrick Dobbe van Dobbe Flowers in Aalsmeer meldt dat de export naar het buitenland flink is teruggevallen, maar hij is positief over de Nederlandse markt. „Mensen willen het toch gezellig maken in huis en Nederlandse bloemisten kunnen daardoor nog lekker verkopen. Dat komt ook omdat supermarkten minder aanbod hebben.”

  De inkoper merkt dat de aanvoer van bloemen uit importlanden is weggevallen. „Bloemen uit Kenia komen niet meer omdat het niet loont, en ook de aanvoer uit Ecuador stagneert. We moeten ons wat aanpassen; boeketten moeten met andere producten worden samengesteld. Dat kan ook prima want Nederlandse bloemenkwekers leveren wel.”

  De prijzen van de producten zijn wisselend. „Doordat de aanvoer op de veiling is teruggeschroefd, valt de continuïteit weg”, legt Patrick uit. „Als een afnemer dan opeens toch bestellingen heeft, kan dat op momenten hoge prijzen opleveren voor bepaalde producten.”

  Balans
  De twee ondernemers proberen creatief om te gaan met de zakelijke realiteit. „We zijn op zoek naar een balans”, zegt Patrick. „De crisis is nog maar 1,5 week gaande. We bekijken de zaken per dag, maar op het moment heeft iedereen het zwaar.” Dobbe Flowers heeft voor een aantal werknemers werktijdverkorting aangevraagd en door werknemers vrije uren op te laten maken, probeert het bedrijf uit te komen met hoeveel werk er is.

  Bab Star heeft nog geen mensen naar huis hoeven sturen, behalve de medewerkers met een kuchje. Hij heeft veel jonge medewerkers aan het werk die constant gewezen moeten worden op het naleven van de hygiëneregels. „Staan ze in de pauze toch weer bij elkaar te roken.” Handhaving is moeilijk, maar zo belangrijk, benadrukt hij. Hij roept bloemisten op goed te zorgen voor de gezondheid van hun klanten en voor die van henzelf. „Neem maatregelen om te voorkomen dat het virus zich verspreid! Als het in Nederland net zo gaat als in Italië ontspoort het. Ik hoop dat we die weg kunnen afbuigen.” Patrick Dobbe ziet het positief. „Als iedereen rationeel blijft nadenken en voor elkaar zorgt, komen we er goed uit.”

  Dit artikel verder lezen?

  Wachtwoord vergeten

  Uw voordelen

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties