Bollensector lanceert visie ‘Vitale Teelt 2030’

  De bloembollensector heeft de visie ’Vitale Teelt 2030’ ontwikkeld als leidraad richting een robuust teeltsysteem. Dat moet de sector ook in de toekomst bestaansrecht geven.

  Een robuust teeltsysteem met de natuur als partner, dat is het uitgangspunt van de visie Vitale Teelt 2030. De koers voor de komende jaren is daarin uitgezet, inclusief een oplossingsrichting voor de uitdagingen waar de sector voor staat. Knelpunten voor ondernemers in de bloembollensector zijn: steeds hogere kwaliteitseisen, een afnemend middelenpakket, druk op de teeltgronden, klimaatverandering, schaarste aan personeel en een nijpende bodemvruchtbaarheid.

  De drie pijlers in de visie ’Vitale Teelt 2030’ zijn Weerbaarheid, Innovatie en Natuurlijk kapitaal. Samen moeten ze de weg vormen naar een robuust teeltsysteem waarin kwaliteit en duurzaamheid vooropstaan. Per thema worden de actielijnen voor de komende vijf jaar uiteengezet.

  Symbolische overhandiging

  Het eerste exemplaar van de visie werd woensdagochtend 29 augustus bij Kasteel Keukenhof door Jaap Bond, onder meer voorzitter van het Landelijk Milieuoverleg Bloembollen, symbolisch overhandigd aan de sector. Op die feestelijke bijeenkomst waren circa 100 bestuurders en beleidsmakers van binnen en buiten de sector aanwezig.

  Het volgende station is een onderzoeks- en uitvoeringsprogramma met diverse projecten. Daarvoor is commitment nodig van zoveel mogelijk partijen van binnen en buiten de sector, benadrukken de initiatiefnemers, de KAVB, Wageningen University & Research en de Greenports Duin- en Bollenstreek en Noord-Holland Noord.

  Op www.vitaleteelt.nl is meer informatie te vinden over de visie en reeds lopende projecten.

  De feestelijke overhandiging van de visie ’Vitale Teelt 2030’ was bij Kasteel Keukenhof (foto: Rene Faas)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties