Brexit-tip van NVWA: ’Stuur proefzending naar derde land’

  Wie nu bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) exporteert en dat na de brexit op 29 maart 2019 wil blijven doen, zal op de hoogte moeten zijn van de regels die gelden voor export naar een derde land (niet-EU-lidstaat). Heb je geen ervaring met export naar een derde land? Stuur dan nu alvast een proefzending naar een derde land. „Lukt de zending, dan kun je straks ook exporteren naar het VK na de brexit”, zegt Thorwald Geuze van de NVWA.

  In de meest recente brexit-nieuwsbrief van VNO-NCW en MKB-Nederland geeft Geuze tips en adviezen aan bloemen- en plantenexporteurs. Hij is teamleider Toezichtontwikkeling Fytosanitair bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en benadrukt dat er – deal of geen deal – na 29 maart 2019 veel gaat veranderen voor de import vanuit en export naar het VK. Als de deal die de Britse premier Theresa May onlangs met de EU sloot, begin december groen licht zou krijgen van het Britse parlement, dan zal er een overgangsperiode komen. „Maar de deal die er nu ligt, gaat niet in detail in op de dingen die voor de im- en export van planten en plantaardig materiaal belangrijk zijn vanaf 2021. Daarvoor moet nog verder onderhandeld worden”, aldus Geuze.

  De haven van het Engelse Dover (foto: Shutterstock).

  Welke eisen de Britten straks aan de export van planten naar het VK gaan stellen, is volgens hem nog onduidelijk. Geuze raadt daarom iedereen aan die straks met het VK wil (blijven) handelen, er tenminste voor te zorgen dat er toegang is tot het programma CLIENT, dat er e-herkenning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is geregeld en er registratie heeft plaatsgevonden bij een keuringsdienst.

  Inspecteren op locatie
  Wie bloemen en planten uit het VK importeert en de goederen op zijn eigen bedrijf wil ontvangen, kan zich volgens Geuze het beste aanmelden als inspectielocatie. „Alle goederen die Nederland in komen, moeten gekeurd worden en dat gebeurt op locaties in het land. Die locaties moeten wel officieel erkend worden.”

  Om die erkenning te krijgen moet aan allerlei eisen voldaan worden. „Daar kan nog behoorlijk wat tijd in gaan zitten. Je moet bijvoorbeeld je goederen veilig kunnen opslaan op locatie en ook producten in quarantaine kunnen zetten (bijvoorbeeld als er een schadelijk organisme wordt gevonden). Maar ook andere, simpelere eisen zoals een inspectietafel met voldoende belichting.” Alle eisen zijn te vinden op de website van de NVWA.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties