‘Burger moet groen binnen pantoffelafstand hebben’

  Groen moet beginnen bij de voordeur. Dat was dinsdagavond de belangrijkste boodschap van diverse bestuurders die spraken tijdens de bijeenkomst van De Groene Poort in het Haagse Nieuwspoort.

  Fred Woudenberg,voorzitter van de Commissie Signalering Gezondheid en Milieu van de Gezondheidsraad, stelde dat vooral groen rond de woning van belang is.

  Fred Woudenberg, voorzitter van de commissie Signalering Gezondheid en Milieu van de Gezondheidsraad, trapte de avond af met een inkijkje in onderzoek naar groen over de afgelopen decennia. Volgens Woudenberg was er tot tien jaar geleden zeer summier onderzoek naar de effecten van groen, en was het bewijs voor de werking van groen vooral indirect. Inmiddels komt er steeds meer bewijs dat groen heilzame effecten heeft.

  Minder buiten spelen

  Woudenberg liet een onderzoek zien uit Engeland waaruit blijkt dat vergeleken met de vorige eeuw, kinderen steeds minder ver van huis mogen om te spelen. Ook schetste hij een trend waaruit blijkt dat hoe meer verstedelijkt een gebied is, hoe minder kinderen buiten spelen.

  Volgens Woudenberg toont dit het belang aan van meer groen direct rond de woning. Daarnaast zouden gemeenten een park op loopafstand moeten hebben en een bos op fietsafstand.

  Pantoffelafstand

  Wethouder Paul de Beer van Breda stelde dat de burger groen binnen pantoffelafstand moet hebben. in de praktijk verschilt het namelijk per persoon wat ver of dichtbij is. Volgens de wethouder wordt de strijd tussen groen en mobiliteit een van de belangrijkste issues tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties