Ctgb laat ruim tachtig kleine toepassingen toe

  Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft ruim tachtig kleine toepassingen toegevoegd aan de medicijnkast van telers van kleine teelten. Onder meer in bloemisterijgewassen.

  • Met52OD. Het middel Met52OD bestrijdt kaswittevlieg op basis van de schimmel Metarhizium anisopliae stam F52. Sporen van de schimmel dringen de te bestrijden insecten binnen. Het middel was toegelaten sinds 2015 en wordt nu uitgebreid. Met name potplantentelers juichen de toelating toe vooral de aangietbehandeling in bedekte teelten. Verder is het middel inzetbaar als gewasbehandeling in bolbloemen en knolbloemen (bedekte teelt), snijbloemen (bedekte teelt) en sierheesters (onbedekte teelt) en als grondbehandeling in bloemisterijgewassen (grondgebonden bedekte teelt en onbedekte teelt),
  • Karma. Ook Karma was reeds toegelaten als schimmelbestrijder (2012) en wordt nu uitgebreid met ruim veertig kleine toepassingen voor een groot aantal gewassen. In de bloemisterij betreft het uitbreidingen in zomerbloemen (onbedekt), sierheesters (onbedekt) en gerbera (bedekte teelt). In rozen (bedekt en onbedekt) was het reeds toegestaan. Karma is in deze gewassen vooral welkom voor de bestrijding van echte meeldauw.
  • Scelta is als mijtenmiddel nu ook inzetbaar in de onbedekte teelt van dahlia.

  De behoefte aan kleine toepassingen was eerder onderwerp van gesprek in de speeddates die het Ctgb begin dit jaar organiseerde met telers. Wanneer telers, telersorganisaties en industrie bepaalde toepassingen belangrijk genoeg vinden, is het relatief eenvoudig om meerdere kleine toepassingen op het etiket te krijgen. Zo werd de uitbreiding van Met52OD niet aangevraagd door de toelatingshouder, maar door de Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen. De etiketuitbreiding is tot stand gekomen in samenwerking met toelatingshouder Novozymes, distributeur Bayer Cropscience en de Coördinator Effectief Middelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland. De kosten voor de aanvraag en beoordeling zijn gefinancierd uit het Fonds Kleine Toepassingen (door het ministerie van LNV, landbouwbedrijfsleven en Nefyto). Kleine toepassingen worden niet beoordeeld op werkzaamheid en de kosten voor een aanvraag zijn lager.

  Overige besluiten

  Verder heeft het Ctgb besloten:

  • Oikos als nieuw middel toe te laten in potplanten (bedekte, niet-grondgebonden teelt) en snijbloemen (bedekte, niet-grondgebonden en grondgebonden teelt). Oikos is een breed inzetbare natuurlijke insecticide.
  • Movento blijft na herregistratie toegestaan in de bedekte chrysantenteelt tegen diverse bladluizen, bonespintmijt en Californische trips en in de onbedekte teelt van bloemisterijgewassen tegen diverse bladluizen.
  • Fenomenal is ingetrokken door de toelatinghouder. Dit is ook een zware domper voor bloemisterijtelers van bedekte substraatteelten die het op den duur niet meer kunnen inzetten tegen valse meeldauw (vooral snijbloemen) en pythium (vooral bol- en knolbloemen). Het opgebruiktermijn van Fenomenal is vastgesteld tot 15 november 2019 en het aflevertermijn tot 15 augustus 2019.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties