Tuin en Landschap nieuws Eenmanszaken krijgen in 2019 nieuw btw-nummer

  Eenmanszaken krijgen in 2019 nieuw btw-nummer

  0

  Alle eenmanszaken in Nederland krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens om te komen met een alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer (BSN) bevat.

  Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. In het voorgestelde alternatief wordt aan alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer uitgereikt, dat zij bijvoorbeeld gebruiken voor vermelding op hun facturen en op hun website. Zo verminderen zij het risico op identiteitsfraude en wordt de privacy versterkt.

  Foto: Shutterstock

  Voor de ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken betekent de maatregel dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen volgens het ministerie van Financiën moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

  Eenmanszaken vermelden het btw-identificatienummer op hun facturen en hun website. Dat nummer bevat hun BSN. Het BSN is een vertrouwelijk nummer bestemd voor communicatie tussen burger en overheid. Het mag volgens de AP niet openbaar worden gemaakt.

  Quincy von Bannisseht
  Quincy von Bannisseht is redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij. Voor onderwerpen op het gebied van onder meer handelspolitiek, economie, agribusiness, logistiek en marktontwikkelingen draait hij zijn hand niet om.

  Reageer op dit artikel

  avatar