EU komt met noodplan voor ’no-deal’-brexit

  De Europese Commissie is deze week met een noodplan gekomen voor het geval het Verenigd Koninkrijk (VK) op 29 maart zonder akkoord de Europese Unie (EU) verlaat, de zogeheten ’no-deal’-brexit, waarbij geen sprake is van een overgangsperiode. Het gaat om veertien maatregelen die gelden voor onder meer het luchtvervoer, financiële diensten, douane en het klimaatbeleid, gebieden waarop een complete chaos kan ontstaan bij een ’no-deal’-scenario.

  Zo zouden bij een ’no-deal’-scenario van de ene op de andere dag vluchten kunnen uitvallen doordat vliegtuigen geen landingsrechten meer hebben. Daarom heeft Brussel besloten om bepaalde luchtdiensten tussen het VK en de EU tijdelijk (voor twaalf maanden) te waarborgen. De Britten mogen daarbij passagiers en luchtvracht heen-en-weer vliegen tussen een plaats in het Verenigd Koninkrijk en een vliegveld in de EU. Ze mogen echter niet meer tussen twee luchthavens binnen de EU vluchten uitvoeren, niet voor personen en niet voor luchtvracht.

  Foto: Shutterstock

  Daarnaast wil de Europese Commissie Britse ondernemers toestaan om nog negen maanden na de uittreding goederen per vrachtwagen naar de EU te vervoeren, op voorwaarde dat het VK gelijkwaardige rechten verleent aan wegvervoerders uit de EU en dat er eerlijke concurrentievoorwaarden gelden.

  Een ’no-deal’-brexit wordt steeds waarschijnlijker nu er in het Britse Lagerhuis onvoldoende steun lijkt te zijn voor het brexit-akkoord dat premier Theresa May op 14 november met de EU sloot. Het Lagerhuis gaat er in de week van 14 januari over stemmen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties