Forum grote winnaar, maar waar staat de partij voor?

  Forum voor Democratie is woensdagavond als grote winnaar uit de bus gekomen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. In de Eerste Kamer wordt de partij in één keer de grootste met 13 zetels. Maar waar staat de partij eigenlijk voor?

  Wie een blik werpt op de kaart van Nederland, ziet deze langzaam paars kleuren. Forum voor Democratie is in een groot aantal gemeenten de grootste partij. Ook is de partij in de provincies Zuid- en Noord-Holland en Flevoland de grootste geworden. Er is echter nog maar weinig bekend over de standpunten van de partij, bijvoorbeeld op gebied van groen, natuur en de agrarische sector. Hier volgen globaal de belangrijkste standpunten.

  Natuur

  Forum is in alle provincies voor behoud van bestaande natuur. „Het groen in onze omgeving is beperkt en daar moeten we zuinig op zijn,” lezen we in het programma voor Zuid-Holland. „Een van de kerntaken van de provincie is het realiseren van nieuwe natuur en behoud van bestaande natuur.”

  In Flevoland klinkt echter een ander geluid: „Het provinciebestuur heeft zich volgens haar eigen 4-jarenverslag veelal beziggehouden met allerlei ecoprojecten. […] Het volgende geldverspillende idee voor het creëren van kunstmatige natuurlandschap ligt klaar. Dat is het 470 miljoen kostende ‘Nieuw Land’. Luchtfietserij van ongehoord niveau, bedacht door megalomane landschapsarchitecten en van de burger losgeraakte bestuurders.”

  Agrarische sector

  De agrarische sector draagt Forum voor Democratie een warm hart toe. Zo lezen we in het programma van Zuid-Holland: „De innovatieve agribusiness zorgt voor veel werkgelegenheid in Zuid-Holland. Het Westland, de bollenstreek en andere gebieden in Zuid-Holland leveren een enorme bijdrage aan de Nederlandse economie.”

  Forum wil minder belemmerende regelgeving voor de agrarische sector en vergoeding voor land- en tuinbouwbedrijven die op grond van ruimtelijke ordening vereisten verplaatst moeten worden. Verder moet de agrarische sector zoveel mogelijk in stand worden gehouden en gecombineerd met recreatieve functies en natuurbeheer: „We zijn voor natuurinclusieve Landbouw, gericht op de balans en samenhang van het agrarisch bedrijf en de omgevingsnatuur.”

  Energietransitie

  Het meest uitgesproken is Forum voor Democratie over alles wat samenhangt met de energietransitie van fossiele naar groene energiebronnen: „Stoppen met de aanleg van windmolenparken en zonneweiden die het landschap ontsieren en overlast veroorzaken.” Ook energieopwekking door gebruik van biomassa moet worden gestopt. De provincies moeten stoppen zich met de energietransitie bezig te houden, en zich concentreren op hun kerntaken.

  Uiteraard is het afwachten hoe de coalitievorming in alle provincies uitpakt en hoeveel Forum voor Democratie in de melk te brokkelen krijgt. Het geluid van de partij zal echter hoe dan ook zijn invloed hebben op het beleid in de komende jaren.

  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  peter bontekoe
  peter bontekoe
  3 jaren geleden

  Beste Ralph,

  FVD is ook voor uittreden Europese Unie. Dat lijkt me nogal risicovol voor een exporterend landje als Nederland. Dat kan de boomkwekers recht in het hart raken.

  tel
  Beheerder
  tel
  3 jaren geleden
  Antwoord aan  peter bontekoe

  In het artikel ligt met name de focus op de maatregelen op provincieniveau, vandaar dat het Europa-standpunt hier niet is opgenomen. Overigens wil FvD een referendum over lidmaatschap van de EU, lees hier het standpunt van de partij over Europa: https://forumvoordemocratie.nl/standpunten/europese-unie

  MartinT
  MartinT
  3 jaren geleden
  Antwoord aan  tel

  Als er bij volgende “referenda” net zo wordt gelogen als bij het Oekraine referendum dan is het heel lastig een afgewogen keuze te maken. Als je dan ook al niet begrepen hebt hoeveel profijt handelsland Nederland heeft van de makkelijker afzetmarkt Europa zonder belemmeringen en tariefmuren, dan laten veel mensen zich te makkelijk voor het lapje houden door de volgende leugenaar.