Hoe Zuid-Holland fileprobleem op verbinding A4-Veilingroute wil oplossen

  Sta je ook weleens in de file op het stukje vierbaansweg dat de A4 verbindt met de Veilingroute naar Royal FloraHolland Naaldwijk? Als het aan de provincie Zuid-Holland ligt, moet dat probleem – waarmee veel mensen dagelijks te maken hebben – snel tot het verleden behoren. De N211 (Wippolderlaan), zoals dat stukje weg heet, moet dan bij de aansluiting met de Laan van Wateringse Veld een ongelijkvloers verhoogd kruispunt krijgen en bij de aansluiting met de Veilingroute (N222) een verdiepte ligging.

  Twee jaar geleden lag er voor de aanpak van de Wippolderlaan een plan van de bestuurders op tafel. Deze ’bestemmingsplanvariant’ ging uit van twee verhoogde liggingen van de eerdergenoemde kruisingen. Enkele Westlandse inwoners dienden daarop een alternatief voorstel in. Deze ’Westlandvariant’ ging uit van twee verdiepte liggingen van de kruisingen en had ook de voorkeur van de gemeenten Westland en Midden-Delfland.

  Visualisatie van de kruising N211/Veilingroute in de ’Westlandvariant’, waarbij sprake is van een verdiepte ligging. Bron: Provincie Zuid-Hollland

  Afgelopen voorjaar zijn beide varianten uitgebreid met elkaar vergeleken. Alle partijen hebben uiteindelijk moeten vaststellen dat de ’Westlandvariant’ te duur is. Gedeputeerde Staten hebben op 2 oktober besloten voor een combinatie van beide varianten te gaan, de zogeheten Wippoldervariant. Deze gaat uit van een ongelijkvloers verhoogd kruispunt bij de aansluiting met de Laan van Wateringse Veld en een verdiepte ligging bij de aansluiting met de Veilingroute (N222).

  Tankstation BP en McDonalds’s
  In de Wippoldervariant verdwijnen het tankstation van BP en de McDonald’s-vestiging om plaats te maken voor uitbreiding van de Zwethzone, het natuur- en recreatiegebied langs de watergang De Zweth die langs de Veilingroute loopt. Ook komen er extra geluid- en zichtmaatregelen. Het voorstel voor de Wippoldervariant, een zogeheten uitvoeringsbesluit, wordt door het college aangeboden aan Provinciale Staten en de betrokken gemeenteraden en -colleges. Na goedkeuring wordt het proces verder in gang gezet en zal de ruimtelijke procedure weer verder worden voortgezet.

  Voor de realisatie van de ’Wippoldervariant’ willen GS €20,5 miljoen extra uittrekken, waarmee het totale investeringskrediet uitkomt op €71,2 miljoen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties