Incidenten met onkruidbranders particulieren nemen toe

  Nu het warmer wordt en het onkruid omhoog schiet, neemt ook het aantal incidenten met onkruidbranders toe. Volgens een woordvoerder van Brandweer Fryslân komen dergelijke branden met name bij particulieren steeds vaker voor.

  In de Friese gemeente Surhuisterveen moest de brandweer afgelopen weken vier keer uitrukken voor tuinbranden na het gebruik van onkruidbranders. Maar ook bij een groenvoorziener die op een bedrijventerrein in Zwaag onkruid aan het wegbranden was, ging het mis. Het materiaal achter de gevelplaten van een bedrijf vatte vlam. De schade bleef beperkt, maar het laat zien hoe makkelijk het mis kan gaan.

  Blusmiddel

  Bij particulieren gaat het meestal mis bij schuttingen of coniferenhagen. De brandweer raadt dan ook aan om een emmer water of zand achter de hand te houden als blusmiddel voor als het fout gaat.

  Bij de combinatie van warm weer en wind kan het ook bij professionals misgaan, bijvoorbeeld door straatvuil dat vlam vat, of beplanting en hout dat wordt geschroeid.

  Op haar website geeft de Brandweer Nederland tips voor particulieren hoe ze het beste met onkruidbranders kunnen omgaan.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties