ING: Bloemen- en plantenexport blijft op peil, ook naar VK

  De bloemen- en plantenexport gaat in 2019 licht groeien, ook naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Vooral de uitvoer naar Oost-Europa en Italië gaat het goed doen, zo is de verwachting van agrarische economen van ING. Volgens de bank is er van een teruglopende vraag vanuit het VK vanwege de brexit nog geen sprake.

  Telers en handelaren gaan er vanuit dat de Britse consument gewoon bloemen en planten blijft kopen. De sector is volgens ING dan ook volop bezig met het borgen van de aanvoer.

  Foto: Shutterstock

  Planten populairder dan bloemen
  Groene potplanten hebben het in 2018 in alle segmenten goed gedaan. De potplantenomzet gaat volgens ING ook in 2019 profiteren van de vraagtoename en de ’vergroening’ bij jongere consumenten. De handel in snijbloemen had in het voorjaar last van de kou en in de zomer van de hitte. Per product zijn de verschillen groot. Telers van phalaenopsis renderen slecht. De teelt is kapitaalintensief, wat leidt tot krimp van de sector. Mede dankzij zware belichting stijgen aanbod en kwaliteit van de populaire lisianthus snel.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties