Kamer tegen verbod op biologische- en laagrisicomiddelen

  Een Tweede Kamer-meerderheid steunt een motie van VVD en CDA over het toelaten van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. De motie roept het kabinet op om het oordeel van het Ctgb te volgen en af te zien van een verbod op biologische- en laagrisicomiddelen.

  Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) is een wetsvoorstel aan het voorbereiden om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw te verbieden. In december zette de rechtbank in Den Haag in hoger beroep een streep door het al bestaande gebruiksverbod voor professionals.

  Dit hoger beroep werd aangespannen door Nefyto en Artemis. De rechter oordeelde dat een juiste wettelijke onderbouwing ontbrak. Inmiddels wordt gewerkt aan een beter onderbouwd wetsvoorstel.

  Onder het nieuwe wetsvoorstel dat in voorbereiding is, wordt middelengebruik voor zowel professionals als particulieren verboden.
  Eikenprocessierups

  VVD en CDA vragen in hun aangenomen motie om enkel in uitzonderlijke gevallen van het Ctgb-oordeel af te wijken. Zo willen de partijen ruimte laten voor gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen „plagen in bomen en planten, zoals de eikenprocessierups”. De motie werd niet gesteund door coalitiegenoten D66 en ChristenUnie. Oppositiepartijen PVV, DENK, SGP, Forum voor Democratie en eenpitter Henk Krol stemden voor.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  m.lensink
  m.lensink
  3 jaren geleden

  Lastig als volksvertegenwoordigers niet eerst met een alternatief komen.
  Dat is beter dan eerst een wetsvoorstel maken, afstemmen en weer opnieuw maken
  Dom beleid is dat