Kampioenen Wellantcollege klaar voor EuroSkills

  De Nederlandse kampioen-hoveniers Jochem Molenaar en Willem Stougie van Wellantcollege Houten doen van 26 tot en met 28 september namens Branchevereniging VHG mee aan de EuroSkills 2018 in Boedapest. Ze strijden ze tegen elf andere landenteams.

  De opdracht voor EuroSkills 2018 is niet bekend. Jochem en Willem weten wel met welke materialen, gereedschappen en planten er wordt gewerkt en wat per dag moet worden opgeleverd. Hun twee trainers, Mark van Noppen en Willem Heuseveldt van Wellantcollege Houten, hebben de jongens in hun voorbereiding begeleid.

  Tuin ontworpen

  De laatste heeft op basis van de bekende gegevens een tuin ontworpen die tijdens de laatste training is gemaakt. Het is een daktuin op basis van daktuinsubstraat met lava en voeding, schanskorven met natuurstenen, een straatje met klinkers in elleboogverband, een wadi, een bruggetje, een stapelmuur van flagstones met bankje, een grote stapelmuur van restmaterialen en natuurlijk beplanting. Het geeft een idee wat er in Boedapest gaat komen.

  Tijdens het seminar Bodem is de basis bekijkt docent Mark Noppen (links) samen met Lodewijk Hoekstra de oefentuin bij het Wellantcollege Houten.

  Pittig
  Het wordt een pittige klus voor drie wedstrijddagen. Vaktechnisch staan de jongens hun mannetje. Werken onder tijdsdruk – en dat gebeurt bij deze wedstrijden altijd – is lastiger te trainen. Coach Bas van Swigchem van VHG is daar duidelijk in. „Het moet vanaf het begin full-speed. En als je dan nog weinig tijd over hebt, moet het misschien nog sneller. Maar heb je aan het eind tijd over, dan kun je de afwerking perfectioneren en extra punten pakken.”

  Dat er optimale inzet wordt gevraagd, heeft Maarten van der Weijden het hele Nederlandse team in de voorbereiding bij WorldSkills Netherlands nog eens goed duidelijk gemaakt: „Als je bij voorbaat al niet voor de hoogste eer gaat, is de wedstrijd eigenlijk al verloren.” Willem Stougie heeft er vertrouwen in. „We hebben allebei onze sterke kanten en vullen elkaar goed aan. We gaan minimaal voor de titel excellent vakmanschap, maar uiteraard is een podiumplaats nog mooier.”

  Sponsors
  De training is mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van materialen door Koninklijke Ginkel Groep (daktuinsubstraat), Lek (tuinmaterialen), Sempergreen (sedummatten), Lageschaar (vaste planten) en Ecolan (vijverfolie).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties