KVBC-Award voor drie nieuwe cultivars

  Cornus kousa ’Rutpink’ (Scarlet Fire) en Hydrangea arborescens ’NCHA2’ (Pink Annabelle) en ’NCHA3’ (Ruby Annabelle) zijn na een veldkeuring bekroond met een KVBC-Award.

  Op 29 mei werd Cornus kousa ’Rutpink’ (Scarlet Fire) bekroond met een KVBC-Award Zilver. Deze cultivar werd veredeld door het Amerikaanse Rutgers University in New Jersey, bekend van eerdere goede Cornus-introducties. Scarlet Fire werd ter keuring aangeboden door Joh. Stolwijk & Zonen uit Boskoop.

  Het is een breed opgaand groeiende plant met de typische groeiwijze van C. kousa. De bloemen hebben vier opvallende bloembladen die intens rozerood zijn. De enige plant waarmee Scarlet Fire vergeleken kan worden is ’Satomi’. In vergelijking hiermee heeft Scarlet Fire iets grotere bloembladen, die iets puntiger zijn en dieper rozerood van kleur. Het blad loopt bruinrood uit en heeft opvallende herfstkleuren.

  Op 5 juli kreeg ’NCHA2’ (Pink Annabelle) een KVBC-Award Zilver en ’NCHA3’ (Ruby Annabelle) een KVBC-Award Goud. Beide planten werden ontwikkeld door Thomas Ranney, verbonden aan de North Carolina State University in de Verenigde Staten. Ze werden ter keuring aangeboden door Valkplant uit Boskoop.

  ’NCHA2’ (Pink Annabelle) is een stevig groeiende heester met stevige takken met middengroen blad en zeer grote bloeiwijzen. Deze zijn qua formaat te vergelijken met ‘Annabelle’. Bij openen zijn de steriele bloempjes rozerood, maar ze verkleuren spoedig bleek rozerood. Vanwege het formaat is Pink Annabelle iets minder geschikt voor kleine(re) tuinen. Deze cultivar ’NCHA2’ is een verbetering van de oudere ’NCHA1’, die eerder onder de merknaam Pink Annabelle werd verhandeld.

  ’NCHA3’ (Ruby Annabelle) is uniek vanwege de duidelijk lagere groeiwijze ten opzichte van ’Annabelle’ en de eveneens bekroonde ’NCHA2’ (Pink Annabelle). Het blad is gezond donkergroen en de steriele bloemen zijn intens rozerood, wat eveneens een unieke eigenschap is. Vanwege de gedrongen groeiwijze is Ruby Annabelle ook geschikt voor toepassing in kleine(re) tuinen en openbaar groen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties