Veel minder merels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling

  Meer dan 50.000 mensen telden dit weekend vogels in hun tuin tijdens de 15e Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek. Opnieuw werd de huismus het meest gespot. Opvallend is dat er veel minder merels gezien werden in de Nederlandse tuinen dan afgelopen jaren.

  Evenals vorige jaren was de huismus weer veruit de meest getelde soort. De huismus werd in minder dan de helft van de tuinen waargenomen. Mussen zijn echter groepsvogels. Zit-ie in de tuin, dan ook meteen met een heleboel bij elkaar. Gemiddelde bestond een groep mussen in de tuin uit acht exemplaren.

  Nummer twee werd de koolmees en drie de pimpelmees. Het aantal in de tuin getelde pimpelmezen neemt overigens al gedurende een aantal jaren langzaam af. De reden hiervoor is niet duidelijk. Op nummer vier, vòòr de merel, eindigde het kauwtje.

  Usutuvirus

  Het aantal waargenomen merels bleef ver achter bij de aantallen van afgelopen jaren. Gemiddeld werd er per tuin anderhalve merel geteld, terwijl dit aantal de voorgaande jaren boven de twee lag. Daarmee is de merel ook uit de top drie van meeste getelde vogels verdwenen; van de derde naar de vijfde plaats. Andere jaren werd de merel ook telkens in de meeste tuinen waargenomen. In meer dan acht op de tien tuinen zat minimaal één merel. Dit jaar is dat slechts in zeven op de tien tuinen het geval. De koolmees is nu de vogel die in de meeste tuinen werd gezien.

  Oorzaak van de achteruitgang van het aantal getelde merels is mogelijk het Usutuvirus. Dit voor merels dodelijk virus werd afgelopen jaren in vooral Oost-Nederland geconstateerd. Om de daadwerkelijke oorzaak van het lage aantal merels vast te stellen is nader onderzoek nodig.

  Voorlopige top 10

  Deelnemers kunnen tot maandag 29 januari 12.00 uur hun telling insturen. Dit is de voorlopige top 10 van zondagmiddag. Tussen haakjes de notering tijdens de Tuinvogeltelling van 2017.

  1. Huismus (1)
  2. Koolmees (2)
  3. Pimpelmees (5)
  4. Kauw (4)
  5. Merel (3)
  6. Vink (6)
  7. Turkse tortel (7)
  8. Houtduif (8)
  9. Ekster (11)
  10. Roodborst (10)

  Bekijk hier de resultaten van de Tuinvogeltelling.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties