NVWA controleert op tijgermuggen in tuinen

  De NVWA gaat in Weert mogelijke broedplaatsen van tijgermuggen bestrijden. Nadat aan de rand van een industrieterrein een tijgermug werd aangetroffen, worden nu ook de aangrenzende wijken gecontroleerd.

  De bestrijding van de tijgermug vindt plaats in een gebied van 500 meter rondom de locatie waar tijgermuggen zijn aangetroffen. Muggen leggen eitjes in stilstaand water zoals in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze broedplaatsen in de openbare ruimte verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel.

  Daarnaast roept de NVWA bewoners per brief op ook in de eigen tuin broedplaatsen weg te halen. Het larvendodende middel dat de NVWA toepast is ongevaarlijk voor mensen en huisdieren; ook water dat met het middel is behandeld kan gewoon gebruikt worden. De Aziatische tijgermug broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.

  Geen direct gezondheidsrisico

  De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya kunnen overdragen, is te verwaarlozen. Dit gebeurt wel in tropische regio’s van Azië, Afrika en Amerika, landen waar deze virussen voorkomen.

  Volgens het RIVM vormt de vondst van enkele tijgermuggen op dit moment geen gevaar voor de gezondheid van de inwoners omdat de ziekten die deze mug kan overdragen (vrijwel) niet in Nederland voorkomen. Het risico op verspreiding van deze ziekten in Weert is momenteel redelijkerwijs uitgesloten.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties