Personeelstekort hoveniers onderwerp op SBS6 Hart van Nederland

  Hart van Nederland maakte afgelopen week een item over personeelstekort in de hovenierssector. Studenten van de hoveniersopleiding van Aeres MBO Velp kwamen aan het woord over hun studiekeuze.

  Lukas en Jayden zijn vanaf het eigen groene vmbo doorgestroomd naar de hoveniersopleiding op mbo-niveau. Zij werden gefilmd en toen zij aan het werk waren in een duurzame tuin in Oosterbeek. Jayden antwoordde op de vraag van de verslaggeefster over de grote vraag naar vakmensen: „Daar word ik wel heel vrolijk van, het is echt mooi werk en fijn dat er wat te doen is!”

  Hans Willem Brussee van hoveniersbedrijf De Groene Vingers gaf aan dat, mede door corona, er veel vraag is om tuinen te laten ontwerpen en aanleggen: „We hebben het niet eerder zo druk gehad. Mensen werken meer thuis, zien hun tuin wat meer. Ze kunnen niet op vakantie en willen dan graag het geld dat ze apart hebben gelegd voor de vakantie in de tuin steken.” De grote vraag leidt tot een roodgloeiende telefoon en een wachtlijst van een half jaar. Brussee: „We moeten wel eens nee zeggen omdat mensen denken eerder aan de beurt te zijn, dan dat wij het werk kunnen uitvoeren.”

  Groene Hotspots

  De drukte en de oplopende wachttijden brengt het gesprek op het personeelstekort bij hoveniersbedrijven. Volgens Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur onderwijs bij VHG, is er ruimte voor 2.500 mensen in de sector. Zijlmans zegt verder in de uitzending dat vorig jaar de groei van studenten in de sector is gestegen met bijna 50%. Dit valt deels te verklaren door het succes van de Groene Hotspots, waar Aeres Velp er één van is.

  Groene hotspots zijn speciaal opgezet om de doorstroom van het groene vmbo naar het groene mbo te bevorderen. Daarnaast zorgen ze voor een betere samenwerking met praktijkbedrijven. Bij Aeres Velp is er plek voor nieuwe studenten in de BBL en de BOL maar ook in de avondvakopleiding Hovenier, die onder het trainingscentrum valt.

  Bekijk hieronder de video:

  Dit artikel verder lezen?

  Wachtwoord vergeten

  Uw voordelen

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties