Pokon Naturado valt in Britse handen

Pokon Naturado, vooral bekend van haar voeding en potgrond voor kamer- en tuinplanten, komt in Britse handen. Het bedrijf uit Veenendaal wordt overgenomen door de Britse branchegenoot Evergreen Garden Care, eigendom van private-equityfirma Exponent, zo meldt De Telegraaf. De deal wordt begeleid door Oaklins, het bedrijf dat in 2015 ook de verkoop van veredelaar Dümmen Orange aan durfinvesteerder BC Partners begeleidde.

Pokon is sinds 2007 in eigendom van Synergie Capital Partners. Deze Nederlandse participatiemaatschappij nam het bedrijf over van bloemenvoedingsbedrijf Chrysal. Een jaar later werd Pokon samengevoegd met potgrondfabrikant Naturado.

 

Met een omzet van €260 miljoen is Evergreen Garden Care enkele malen groter dan Pokon, maar Pokon hoeft niet te vrezen dat het merk zal worden opgeslokt door de Britten. „Voor de tachtig werknemers in ons bedrijf in Veenendaal en de tien mensen van onze vestiging in Polen verandert er niets”, zegt directeur Heleen van Benthem in De Telegraaf. ,,Ook het merk Pokon blijft gewoon bestaan. Evergreen en Pokon zijn 99% complementair aan elkaar. We hebben nauwelijks overlap.”

Evergreen is als Europees marktleider in potgrond en plantenvoeding voor de consumentenmarkt vooral groot in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Europa. Pokon Naturado heeft volgens De Telegraaf klanten in de Benelux, Zwitserland, Rusland, Polen en Zuid-Afrika. In Nederland is het bedrijf volgens het Financieele Dagblad marktleider op het gebied van potgronden, meststoffen en graszaden. Ook heeft het verkoop- en distributierechten van producten van Bayer en Monsanto, waaronder het bekende onkruidbestrijdingsmiddel Roundup.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties