Portefeuilleverdeling kabinet Rutte III

  Woensdag is de definitieve portefeuilleverdeling bekendgemaakt van het nieuwe kabinet Rutte III. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste aandachtsgebieden voor de groensector.

  Het kersverse kabinet Rutte III op de trappen van Paleis Noordeinde. (Foto: Rijksoverheid – Valerie Kuypers)

  Opvallend is dat de Omgevingswet, die verschillende vergunningen op gebied van ruimtelijke ordening moet bundelen, wordt ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken van D66-minister Kajsa Ollongren. Tot nu toe was de nieuwe wet, die al diverse malen is uitgesteld, ondergebracht bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

  Groenonderwijs

  Al eerder werd bekend dat het groene onderwijs van Economische Zaken naar Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen verhuist. Binnen dit ministerie met twee ministers, is het D66’er Ingrid van Engelshoven die zich hier mee bezig zal gaan houden. Zij gaat ook over (groen) erfgoed en monumenten.

  Gewasbescherming

  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat gaat over biociden en gewasbescherming buiten de landbouw. Deze zal zich dus bezighouden met het gebruiksverbod voor groenprofessionals, en het gebruiksverbod voor particulieren. Ook Milieu (luchtkwaliteit) en het Planbureau Leefomgeving vallen onder Van Veldhoven.

  Klimaat

  Klimaat valt onder het ministerie van Economische Zaken van VVD-minister Eric Wiebes. Deze zal zich dus vooral bezighouden met het terugdringen van CO2-uitstoot om aan het Parijsakkoord te kunnen voldoen.

  Carola Schouten van de ChristenUnie wordt de kersverse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook de NVWA valt onder het uit de as herrezen ministerie.

  Participatiewet

  Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken gaat zich bezighouden met de Participatiewet. Ook de Wajong-regeling valt onder staatssecretaris. D66’er Wouter Koolmees wordt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en gaat over arbeidsbeleid, ontslagregelingen, pensioen en AOW.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties