Rabo Tuinbouwbarometer: Financiële ontwikkelingen stabiel

  In het eerste kwartaal van 2018 komt de gemiddelde score van de Rabobank Tuinbouwbarometer uit op 7,32, een ruime voldoende. Het cijfer hangt vooral samen met de prijsvorming die voor veel subsectoren vergelijkbaar of beter was dan in 2016. De bank wijst er wel op dat de gerbera- en phalaenopsisprijzen onder druk staan.

  Uitdagingen voor 2018 zijn ook de stijgende arbeidskosten, mede door de mindere beschikbaarheid van werknemers, meldt de bank in zijn Tuinbouw Update februari 2018. Naast een prijsverhoging bij de inzet van payrollbedrijven en uitzendbureaus is de krapte op de arbeidsmarkt de oorzaak voor verhoging van de arbeidskosten.

  De export van bloemen en planten is in 2017 gestegen tot iets meer dan €6 miljard. Dat is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2016. De Vereniging Groothandel Bloemen- en Planten geeft aan te verwachten dat de export ook in 2018 verder stijgt. Vooral de exportstijging naar Oost-Europa is opmerkelijk. De positieve ontwikkeling van de export sluit aan bij de verwachtingen die de Rabobank in september 2017 ventileerde.

  Brexit zorgt voor onzekerheid
  De impact van de Brexit op de afzet van sierteeltproducten in het Verenigd Koninkrijk (VK) blijft onzeker. Als er vóór 30 maart 2019 géén handelsakkoord komt en de douaneformaliteiten gelijk worden aan export naar landen buiten de EU, gaan volgens een recent KPMG-rapport vooral voor fytosanitaire controles de kosten sterk omhoog. Daarnaast kunnen wachttijden ontstaan die funest zijn voor de kwaliteit van versproducten. Bij snijbloemen komt dat neer op een kostenstijging van 0,8% tot 1,3% van de huidige waarde van de in- en uitvoer tussen Nederland en het VK.

  Impact harde Brexit
  De bank adviseert ondernemers in kaart te brengen wat de impact is van een harde Brexit op hun bedrijf, ook als er alleen indirect zaken met de Britten worden gedaan. ‘Is je bedrijf bijvoorbeeld door vraaguitval in staat om 10-15% prijsdaling op te vangen? Of is je afnemer in staat om nieuwe markten aan te boren op andere bestemmingen?’, zijn vragen die volgens Rabo relevant zijn.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties