Royal FloraHolland wint slag in mogelijke oorlog over zeevracht

  Royal FloraHolland heeft het kort geding dat Floration Europe tegen haar aanspande over een octrooi op de zeevracht van rozen en chrysanten gewonnen. De Haagse rechter wees de eis van Floration af. Het is nog niet duidelijk of er een hoger beroep of bodemprocedure volgt.

  „Helaas hebben we deze rechter getroffen. Ze staat er niet om bekend dat ze knopen doorhakt en moeilijke beslissingen neemt. He gaat om een moeilijke techniek, niet iedereen heeft daar veel kennis van” ,reageert Susanne Jones. Volgens haar is de techniek die Royal FloraHolland voor zeevracht gebruikt verkeerd geïnterpreteerd door de rechter. Ze vindt het jammer dat de rechter – octrooirechter Marije Knijff – geen beslissing heeft durven nemen.

  De directeur van Floration Europe in het Noord-Hollandse Bovenkarspel heeft zojuist het bericht van haar advocaat Karel Bisschop van Hogan Lovells in Amsterdam gehad dat ze het kort geding tegen RFH verloren heeft. Het vonnis is afgewezen. Royal FloraHolland hoeft geen schadevergoeding van tientallen miljoenen euro’s te betalen en ook niet te stoppen met de zeevracht van rozen en chrysanten.

  Volgens Jones wordt haar advocaat Karel Bisschop niet warm of koud van de uitspraak. „Als je een kort geding niet wint, wil dat niet zeggen dat je de oorlog niet wint. Het gebeurt dat een kort geding verloren gaat, maar dat de bodemprocedure gewonnen wordt. Maar het is wel teleurstellend. De zaak is te groot en te belangrijk voor een kort geding.”

  Hoe nu verder?

  Het is onbekend hoe de zaak nu verder gaat. „Wij weten nog niet wat we gaan besluiten. We gaan daar over vergaderen.” Jones zegt zeker geen negatieve verwachtingen te hebben van een eventueel vervolg van de zaak.

  Op 2 maart kwam in de Haagse rechtbank naar voren dat het kort geding een slag is in het conflict en niet de oorlog. Toen werd gezinspeeld op een bodemprocedure, die al in gang is gezet. Het duurt een jaar voordat een bodemprocedure start, en zo’n procedure kan jaren duren. Een andere mogelijkheid is een hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding.

  Aan de kant van Royal FloraHolland is er blijdschap, laat woordvoerder Michel van Schie weten. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de veiling nog niet wist of ze zeevracht verder ontwikkelt tot een commerciële dienst. Dat is nog steeds zo, weet van Schie. „De evaluatie van kleinschalige pilots moet nog plaatsvinden, intern en met kwekers. Het is prettig dat de mogelijkheid er in ieder geval is om door te gaan met zeevracht.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties