Ruim 14.000 vrijwilligers actief op Natuurwerkdag

  Meer dan 14.000 vrijwilligers hebben zaterdag de handen uit de mouwen gestoken tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Dat meldt LandschappenNL op haar website.

  Op 573 locaties in Nederland, ruim 30 meer dan in 2016, is gezaagd, gesnoeid en opgeruimd. De zonnige start van de dag heeft zeker geholpen om meer deelnemers te mogen ontvangen dan vorig jaar.

  Ontmoetingsplek

  De heide op de Lemelerberg in Overijssel was de ontmoetingsplek in het groen voor singles. Ruim dertig mensen hebben de kans gegrepen om via het natuurwerk anderen te ontmoeten.

  In het Friese kunstenaarsdorp Asgaard is met bloembollen het kunstlogo ingeplant. In het vroege voorjaar zullen de hommels en bijen hier weer van kunnen profiteren. Op meerdere locaties in Nederland is gewerkt aan voedselaanbod voor de wilde bij.

  GGZ

  In Groningen waren op twee plekken honderd mensen aan de slag. Bij Veendam ging de tuinvereniging samen met een ruitergroep van de manage aan de slag. In Zandeweer was een bijzondere samenwerking met een groep GGZ zorgcliënten die ook de handen uit de mouwen staken.

  In veel provincies staken ook wethouders, burgemeesters en gedeputeerden de handen uit de mouwen om hun betrokkenheid bij de groene omgeving te laten zien. In Utrecht zijn op diverse locaties bestuurders actief bezig geweest mede aangezet door het programma ‘Win Met Landschap’ (www.winmetlandschap.nl) met het oog op de Gemeenteraadsverkiezingen 2018.

  Verantwoordelijkheid

  Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De verantwoordelijkheid voor het beheer van een landschap verschuift steeds meer van overheid naar samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot.

  Om het karakteristieke Nederlandse landschap te behouden en het werk van de vrijwilligers mogelijk te maken, zijn de provinciale landschapsbeheerstichtingen een onmisbare schakel. Zij ondersteunen de groene vrijwilligers op vele terreinen met hun kennis, kunde en gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties