Sigrow wint innovatieprijs met ‘temperatuursensor’

  Het Wageningse bedrijf Sigrow heeft de innovatieprijs 2020 van Topsector T&U gewonnen. Hun thermische camera meet de temperatuur van het blad en de omringende lucht meten en software vertaalt dit naar de stand van het huidmondje. Dat geeft info over de verdamping van het gewas.

   

  De jury bestempelde de innovatie van Sigrow als een ontbrekende schakel in het ‘unmanned growing’ concept. Het maakt het mogelijk om het klimaat in de kas direct aan te sturen op ‘plantwaarde’ in plaats van op ‘telers-input’, oftewel de plant is aan het woord. Juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U): Het Sigrow-team heeft de potentie deze ontwikkeling tot een succes te brengen. In het kort: de oplossing van Sigrow heeft de kans om uit te groeien tot de Fitbit van de tuinbouw. Hierbij is samenwerking met andere partijen wel cruciaal.”

  26 internationale inzendingen

  In 2020 is voor de tweede keer de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Innovation Prize uitgereikt voor een baanbrekende, disruptieve innovatie in de Internationale tuinbouw. Voor de prijs waren 26 internationale inzendingen binnengekomen. Een internationale vakjury koos daaruit 6 genomineerden, die 6 oktober hebben een pitch gaven tijdens het Hero Festival. Op basis van het ingezonden materiaal en de pitch heeft de jury in een online beraad de winnaar gekozen. Sigrow ontving een kennisvoucher t.w.v. € 25.000,- om samen met het TU Delft AgTech Institute, professoren en studenten de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen. Verder krijgt de winnaar een jaar lang persoonlijke begeleiding van een innovatiemakelaar van de Topsector T&U.

  Breed aanbod

  Juryvoorzitter Harrij Schmeitz was onder de indruk van de inzendingen. „De kwaliteit van de inzendingen was hoog, niet alleen in de breedte van technologie maar ook in de gewassen: van kas tot open teelt en van tomaat tot blauwe bes. Het was geen eenvoudige uitdaging, om van 26 inzendingen naar één winnaar te gaan.”

  Publieksprijs naar Zwitserland

  De  startup Vivent SA uit Zwitserland ging er met de publieksprijs vandoor (die binnenkwamen via  www.IMPACT2025.nl). Zij ontwikkelden een sensor ontwikkeld die elektronische signalen van een plant kan opvangen en daardoor stress als gevolg van droogte, gebrek aan voeding, ongedierte of ziekte in een vroeg stadium kan detecteren. Vivent SA heeft een geldprijs van € 1.500.- gewonnen en een HortiTech Startup Membership van 6 maanden met toegang tot netwerk, kennis en faciliteiten van innovatieplatform HortiHeroes en World Horti Center.

  Vertigo Technologies won een wildcard voor het Yes!Delft Accelerator program met hun op microgolven gebaseerde sensortechniek om de kwaliteit en eigenschappen van vers fruit non-invasief te onderzoeken.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties