Sinke Groenzorg wint Schoon Water Zeeland Innovatieprijs

  Sinke Groenzorg uit Kruiningen heeft de eerste prijs gewonnen bij de Schoon Water Zeeland Innovatieprijs. Het hoveniersbedrijf won de prijs voor onkruidbeheersing met heet regenwater.

  De winnaars van de Schoon Water Zeeland Innovatieprijs.

  Volgens jurylid Hendrik Jan ten Cate van ZLTO is de prijs voor innovaties die bijdragen aan minder gewasbeschermingsmiddelen in het milieu een goede manier om voorlopers in het zonnetje te zetten. Het project Schoon Water Zeeland heeft als doel de belasting van grond- en oppervlaktewater met gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Het project richt zich op alle gebruikers van die middelen en zoekt samen naar manieren om minder middel te gebruiken of anders te gaan werken. De innovatieprijs is bedoeld om bijzondere initiatieven te ondersteunen en breder bekend te maken.

  Heetwatertechniek

  Sinke Groenzorg houdt de openbare ruimte van drie gemeenten en van grote en kleine bedrijventerreinen onkruidvrij, met een heetwatertechniek. Hiervoor gebruiken zij regenwater van de daken van een naburige kippenhouder. Het regenwater wordt ‘s nachts tot 95 graden verwarmt met houtsnippers. Zo heeft de vrachtwagen genoeg water om een hele dag onkruid te bestrijden.

  William Sinke: „De prijs is een mooie erkenning voor onze innovatieve aanpak.” De jury roemt deze inzending omdat het een innovatieve verbetering is van de bestaande heetwater-werkwijze. Het regenwater, dat anders zou afstromen naar de Westerschelde, wordt van tevoren op een milieuvriendelijke manier verwarmd, zodat in het stedelijk gebied geen extra rookgassen meer ontstaan. Ook is de capaciteit zo dat grote oppervlaktes in één keer gedaan kunnen worden. Deze innovatie toont aan dat goed onkruidbeheer zonder bestrijdingsmiddelen prima mogelijk is, ook met aandacht voor beperkt watergebruik en beperkte broeikasgasemissies.

  Tholen

  De derde prijs gaat naar gemeente Tholen, die samen met haar burgers plannen maakt voor het onkruidvrij houden van verhardingen en deze ook samen uitvoert. Joost Krijger van de gemeente Tholen: „Leuk dat onze aanpak gewaardeerd wordt. We zoeken naar een bestemming voor de prijs waar ook de burgers wat aan hebben.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties